Desert negresa cu nuci si crema mousseline

de RODIMUR in Prajituri, 5 Oct 2019 | 4814 vizualizari

 

Pentru că-mi plac doar negresele bine însiropate, sau cu nuci, am făcut săptămâna trecută această prăjitură, care a ieșit și mai bună, din momentul în care am adăugat și o cremă mousseline, fină și plăcută (https://www.bucataras.ro/retete/crema-mousseline-pentru-prajituri-si-torturi-87853.html).
Din ingredientele de mai jos am făcut o porție de prăjitură, într-o tavă de 24/30 cm.
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care prăjitura (crema) a stat la frigider.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 5 albușuri
  • 2 ouă întregi
  • 200 grame de unt
  • 200 grame de zahăr tos fin
  • 150 grame de nuci măcinate
  • 2 linguri de cacao
  • 125 grame de făină
  • 1 de praf de copt
  • 1/2 fiolă de esență de migdale
  • 1 praf de sare
  • unt pentru uns tava de copt
  • făină pentru tapetat tava de copt
  • Pentru crema mousseline:
  • 5 gălbenușuri
  • 600 ml de lapte
  • 150 grame de zahăr tos
  • 4 linguri de amidon alimentar
  • 150 grame de unt (peste 80% grăsime)
  • 2 plicuri de vanilie (o păstaie de vanilie)
  • Pentru decor:
  • ciocolată
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert negresa cu nuci si crema mousseline:

Pentru blat se mixează untul cu 150 de grame de zahăr tos. Apoi se adaugă cele două linguri de cacao și nuca măcinată. Se încorporează cele două ouă întregi și se adaugă treptat făina, amestecată în prealabil cu praful de copt.

Albușurile se bat spumă cu praful de sare și apoi cu restul de 50 de grame de zahăr tos, după care se adaugă în compoziția cu unt, amestecând ușor, ca să nu se piardă din volum.

Când compoziția este omogenă, se toarnă în tava de copt, unsă cu unt și tapetată cu făină.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce crește în volum și la verificarea cu o scobitoare, se dovedește a fi coaptă, dar nu foarte uscată.

Cât timp blatul stă în cuptor, se face crema mousseline. Se amestecă zahărul tos cu amidonul alimentar și vanilia. Se adaugă apoi gălbenușurile și se subțiază cu laptele turnat ”în fir”.

Se dă cratița la bain-marie, la foc mic, amestecându-se întruna, până ce se îngroașă compoziția. Atunci se ia cratița de pe foc și până ce se răcește, se mai amestecă în ea din când în când, ca să nu se formeze crustă.

Când compoziția s-a răcit complet se adaugă untul moale și se mixează bine, pentru omogenizare, după care se dă la frigider, pentru cel puțin o oră.

Când blatul este complet rece, se întinde și se nivelează crema care a stat cel puțin o oră în frigider. Se decorează cu ciocolată răzuită și se mai lasă în frigider încă 4-5 ore, după care se taie, după preferință.

Se ține la frigider, până ce se epuizează.

TIPS-URI

1

Pentru blat, scoateți din timp untul din frigider, ca să fie moale și ușor de mixat.

2

Blatul poate crește frumos și fără praf de copt, dacă este mixat corespunzător.

3

Nu este nevoie de mai multe arome, pentru că esența de migdale este suficient de parfumată.

4

Pentru cremă, amestecați întruna ingredientele la bain-marie, la foc mic, ca să le lăsați timp să fiarbă.

5

După ce crema patisieră s-a îngroșat, la foc mic, amestecați în continuare în ea, ca să nu se formeze crustă.

6

Nu adăugați untul (scos din timp de frigider, ca să fie moale!) în crema patisieră, decât atunci când aceasta s-a răcit complet. Dacă untul se va topi, crema nu se va mai întări, orăcât de mult o veți lăsa la rece.

7

Folosiți unt cu un procent mare de grăsime (peste 80%), care are un conținut scăzut de apă, ca să nu ”se taie” crema.

8

Crema se poate tăia și dacă paletele mixerului se încălzesc, așa că este mai bine ca mixarea să se facă în reprize scurte de timp.

9

După preparare, crema trebuie să stea cel puțin o oră la frigider.

10

Nu întindeți crema peste blat, decât după ce acesta s-a răcit complet.

11

Decorați prăjitura și lăsați-o încă 4-5 ore la frigider, înainte să o porționați.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert negresa cu nuci si crema mousseline" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe - Rețeta simplă și delicioasă

ieri la 10:37

Chec cu ciocolată și alune - Deliciu pufos cu glazură crocantă

pe 25.06 la 09:13

Pastă tartinabila de peste afumat - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 24.06 la 07:17

Pâinici Naan - Rețeta simplă și gustoasă care te va cuceri

pe 23.06 la 09:34

ULTIMELE COMENTARII

Dafur

Dacă ești în căutarea unui colier din argint elegant și de calitate, merită să arunci o privire pe https://www.chanti.dk/p-halskaeder-i_soelv . Aici vei găsi o selecție variată de coliere din argint sterling autentic – de la modele simple și clasice până la modele moderne. CHANTI este sinonim cu calitate, prețuri corecte și un magazin online ușor de utilizat. Fie că este un cadou sau pentru tine – un colier din argint conferă fiecărei ținute o notă elegantă. Datorită livrării rapide și plății sigure, noua ta bijuterie preferată este la doar câteva clicuri distanță.

De ce purtam bijuterii?

TOP
utilizatori

Rocsi

2439 puncte

vasimur

158 puncte

RODIMUR

134 puncte

MotanLaOale

70 puncte

oanapl

7 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert negresa de post cu gem - 900