Desert prajitura Televizor

de Gherca Daniela in Dulciuri, 19 Feb 2018 | 6428 vizualizari

 

Reteta cu dragoste! :x
O bunatate de prajitura care da bine la orice masa festiva, dar si pentru un rasfat de ceva dulce!

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 100ml lapte caldut
  • 70ml ulei
  • 130g zahar
  • 40g cacao
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 2 oua
  • esenta de vanilie
  • 450 g faina
  • un praf de sare
  • Pentru blatul de pandispan:
  • 6 oua
  • 200 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 40ml de apa
  • 40ml de ulei
  • 200g faina
  • 1 plic praf de copt
  • un praf sare
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • Pentru Crema:
  • 1l lapte
  • 150g unt la temperatura camerei (eu folosesc President)
  • 200g zahar
  • 100g faina
  • 50g maizena (amidon de porumb)
  • esenta de vanilie

  • Pentru Glazura:
  • 200g ciocolata neagra
  • 150ml frisca lichida indulcita
  • In plus: 1 borcan de gem la alegere (eu am folosit de visine)
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Televizor:

Pentru foi: 

        Intr-un bol, mixam ouale cu zaharul, sarea, iar cand s-au topit adaugam uleiul. Bicarbonatul de sodiu il dizolvam in laptele caldut si il adaugam peste celelalte ingrediente impreuna cu putina esenta de vanilie.
     Cacaoa si faina le trecem printr-o sita si le adaugam treptat in compozitie, pana obtinem un aluat omogen.

     Impartim aluatul obtinut in 2 parti egale si le intindem (de marimea tavii de aragaz 28x37cm) pe o hartie de copt. Coacem foile pe dosul tavii, cca. 10-15 minute.

Cand sunt gata le lasam la racit cu tot cu hartie pentru ca se pot rupe.

Pentru blatul de pandispan:

        Separam ouale, galbenusurile le mixam bine cu zaharul, adaugam uleiul si apa in fir subtire, mixand continuu. Peste, punem si aromele de rom si vanilie dupa gust, iar la final adaugam faina cu praful de copt cernute.

         Mixam albusurile spuma impreuna cu sarea si le adaugam treptat in compozitie, amestecand usor cu spatula de silicon de jos in sus pana omogenizam bine totul.
       Punem aluatul rezulatat in aceeasi tava in care am copt foile de cacao, tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pentru 30 minute sau facem testul cu scobitoarea.

Cand este gata lasam blatul sa se raceasca complet.

Pentru crema:

Intr-un ibric mare punem faina, amidonul si zaharul, amestecam putin cu un tel, pe urma turnam in fir subtire laptele, amestecand continuu pentru a nu se forma cocoloase.
Punem ibricul pe foc, amestecand cu telul mereu, pana cand crema se ingroasa.
Dam deoparte, iar peste crema adaugam esenta de vanilie si untul. Amestecam pana cand s-au incorporat toate ingredientele.
Turnam crema intr-un vas incapator si il acoperim cu folie de plastic, lasam sa se raceasca.

Asamblare:

In tava in care am copt foile si blatul punem o bucata de hartie de copt si peste ea asezam prima foaie de cacao, jumatate din crema, apoi ungem blatul de pandispan cu gem, pe ambele parti si il asezam peste crema,deasupra turnam si restul de crema, iar la final ultima foaie de cacao.
Acoperim prajitura cu folie de plastic, iar deasupra punem ceva greu, pentru a se presa mai bine. Dam prajitura la rece pana a doua zi.

Glazura o facem cand prajitura s-a inmuiat, adica a doua zi.

Frisca lichida o punem pe foc impreuna cu ciocolata rupta in bucatele, iar cand s-a topit o turnam frumos peste prajitura.
Dam din nou la rece pana in momentul servirii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Televizor" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

ieri la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

Mini rulouri cu dovleac - Reteta gustoasa de post

de RODIMUR 8

pe 12.12 la 22:27

Salată de boeuf - Rețeta clasică perfectă pentru masa de sărbători

pe 12.12 la 11:50

Rețeta de cornulețe cu untură - Cele mai fragede și mai gustoase

pe 11.12 la 12:41

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Reteta de prajitura Linzer cu aluat ras si dulceata de gutui si nuca