Am primit de la Merisor, la Revelionul Bucatarasilor, o cutie de caramel si una de lapte condensat, nu le-am incercat pana azi si m-am abtinut sa le deschid, am avut eu un filing ca sunt delicioase.....azi m-am apucat sa testez caramelul, ca si-a dorit copilul ceva bun, la el ceva bun este un tortulet...asa ca, ce nu face mama pentru puiul ei....
Blat : Am folosit o forma de tort detasabila, cu diametrul de 18 cm, am tapetat-o cu hartie de copt. Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am mixat cu un praf de sare, pana am obtinut o spuma tare. Galbenusurile cu zaharul le-am mixat, pana ce zaharul s-a topit, apoi am adaugat nuca, faina si cacaua si am omogenizat. Am incorporat albusurile batute spuma, cu miscari lente de jos in sus. Apoi am turnat compozitia in forma de tort si am bagat forma la cuptorul preincalzit, la 175 grade C; este gata cand trece testul scobitorii. Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca.
Sirop: Apa si zaharul sa fiarba, dupa ce a inceput sa clocoteasca, oprim focul si adaugam esenta, lasam sa se raceasca.
Frisca: Amestecam smantana cu zaharul valinilat si laptele si apoi mixam pana obtinem o frisca ferma.
Crema: Intr-un castron, punem mascarponele si caramelul si omogenizam, apoi adaugam si jumatate din frisca. Cealalta jumatate de frisca o lasam pentru ornat, o amestecam cu 2 linguri din crema.
Asamblare : Dupa ce s-a racit blatul ( e bine sa fie facut cu o zi inainte, se taie mult mai bine) il sectionam in 4 parti.
Asezam prima parte, o insiropam si intindem crema peste, asezam a doua parte, insiropam si intindem crema, asezam partea a treia insiropam si intindem crema, apoi asezam ultima parte din blat, insiropam si imbracam totul in crema si frisca, apoi ornam cu ciocolata topita. De preferat sa-l taiem a doua zi, asta daca se poate, la mine nu cred ca se poate.....