Am gasit in piata, sa zic asa, la spartul targului, afine si mure. M-am hotarat pe loc: dulceata!! Zis si facut. A iesit o dulceata grozava, sa te lingi pe degete intr-una :) Sursa: Bucataria Irinei.
Spalam afinele si le curatam de codite, frunzulite.
Punem la fiert apa si zaharul; verificam din cand in cand consistenta siropului: daca picatura de sirop pusa intr-o cana cu apa rece se duce pe fundul canii, fara a se descompune, siropul e fiert suficient. Punem afinele peste sirop si fierbem la foc mic, amestecand din cand in cand.
Cand siropul s-a ingrosat adaugam zeama de lamaie si mai fierbem cateva clocote (verificati consistenta siropului pe o farfurioara). Turnam dulceata fierbinte in borcane curate si bine uscate (asezati borcanul peste lama unui cutit). Lasam borcanele intoarse cu capacul in jos cateva minute, apoi le acoperim cu o paturica. Cand se racesc le etichetam si le punem in camara.