Fasole batuta ( mai pe arabeşte)

de Mihaela11_jo in Mancaruri de post, 1 Mar 2013 | 15640 vizualizari

 

Fasolea batuta este mai putin populara in tarile arabe, unde prevaleaza mai mult nautul si bobul verde de gradina.
Mancarea de linte se serveste cu ceapa calita in ulei de masline ,dar si cu ceapa cruda asezonata cu sumac.
M-am gandut sa incerc aceasta combinatie si la fasolea batuta si a iesit foarte aromata si apetisanta.

 

INGREDIENTE

  • 900 g fasole boabe
  • 1 morcov
  • 2 tije de telina verde
  • 1 morcov
  • ulei de masline
  • 4 cepe de dimensiune medie
  • 5-6 catei de usturoi
  • sare dupa gust
  • piper proaspat macinat dupa gust
  • 3-4 foi de dafin
  • 3 linguri de pasta de rosii
  • 3 lingurite sumac
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fasole batuta ( mai pe arabeşte):

Fasolea se lasa la inmuiat in apa rece 3-4 ore.

Se spala si se pune la fiert; dupa ce da in 2-3 clocote se arunca apa si se mai repeta o data operatiunea.

Apoi se pun boabele de fasole la fiert intr-o oala de fiert sub presiune impreuna cu morcovul, tijele de telina taiete mai marunt , foaile de dafin si sare dupa gust.

Se fierb 60 de minute si se strecoara, pastrand putin din apa in care au fiert boabele de fasole;se inlatura foile de dafin.

Cu ajutorul unui mixer vertical se freaca fasolea , adaugand treptat cca 100 ml ulei de masline pana se obtine o pasta omogena.

Daca nu ni se pare sufficient de moale se mai adauga putina apa in care a fiert.

Se potriveste de sare si piper si se adauga usturoiul trecut prin presa de usturoi.

2 cepe se taie pestisori si se pun la calit intr-o tigaie cu ulei de masline; cand ceapa a devenit translucida se adauga pasta de rosii si ½ cana de apa; se lasa la fac mic pana a scazut apa.

2 cepe se taie marunt si se amesteca bine cu sumacul.

Se pune fasolea in vasul de servire si se decoreaza dupa gust cu ceapa cu rosii si ceapa cu sumac.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Ingredientul sumac ("summaq") Sumac este o planta care traieste in Orientul Mijlociu,Africa si America de Nord. Se prezinta sub forma de tufisuri sau copaci care variaza intre 1 si 10 m inaltime. Florile au culori variate:verzui,crem sau rosii. Fructele se prezinta sub forma de manunchiuri de boabe de culoare rosie inchisa caracteristica. Sumac inseamna "rosu". Este folosit in bucataria araba la salate si mancaruri de carne in scopul obtinerii unui gust acrisor.

2

Foarte populare in lumea araba sunt ridichile albe -"lifet"- murate;pentru a le colora mai apetisant se pun cateva felii de sfecla rosie la murat cu ridichile albe.

Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole batuta ( mai pe arabeşte)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pilaf cu sos de ciuperci