Fructe murate in otet (reteta Motan)

de MotanLaOale in Muraturi, 3 Oct 2013 | 13276 vizualizari

 

La mine in familie se pun in fiecare an. Am inceput cu gutui si prune si apoi am tot adaugat fructe. Sunt foarte bune, dulci acrisoare si merg alaturi de celelalte muraturi la o masa deosebita. Merita sa incercati!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg gutui
  • 1 kg prune
  • 1 kg mere
  • 1 kg pere tari
  • 1 kg nectarine
  • 1 kg struguri de masa albi
  • 1 kg struguri de masa negri
  • 3 radacini hrean
  • 1 legatura busuioc
  • menta
  • boabe de mustar
  • OTETUL
  • 1 l otet de vin
  • 5 l apa
  • 1 lingura sare la litru de compozitie
  • 6 linguri zahar la litru de compozitie
  • 1/2 lingurita de boabe de mustar la litru de compozitie
  • busuioc
  • menta
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Fructe murate in otet (reteta Motan):

Borcanele se spala si se sterilizeaza. (eu am folosit borcane de 800 ml)

Se folosesc fructe in functie de cate borcane vreti sa faceti.

Fructele se spala si se sterg de apa.

Prunele se lasa intregi, se aleg cele mai mici si mai tari.

Boabele de struguri se scot de pe ciorchini.

Gutuile, merele, perele, nectarinele se curata de seminte si se taie bucati potrivite. (nu se curata de coaja)

Hreanul se curata si se taie fasii de 4-5 cm lungime.

In borcane se pune la fund un varf de lingurita de boabe de mustar, 3-4 fasii de hrean si un varf de busuioc.

Se pun fructele in borcane in orice ordine, aproximand sa fie cam aceiasi cantitate din fiecare.

Se bat si se scutura borcanele sa se aranjeze cat mai bine bucatile de fructe.

Deasupra in fiecare borcan se pune un varf de busuioc si un un varf de lingurita de menta uscata (nu am avut proaspata) si 2-3 fasii  de hrean.

Intr-o oala se pune otetul, apa, sarea, zaharul, boabele de mustar, 3-4 fire de busuioc, 1/2 lingurita menta uscata si se pune la fiert cu capac.

Borcanele se pun pe cutite si se infasoara in prosop ud.

Cand compozitia a dat in clocot 2-3 minute se ia de pe foc si se lasa 3-4 minute.

Cu un polonic se ia din compozitia fierbinte si se toarna in borcane pe rand pana se umplu.

Cand sunt toate umplute se rotesc sa iasa aerul, se completeaza cu compozitie, se pun capacele si se lasa sa se raceasca pana devin caldute.

Se invelesc in ziare, se pun intr-o cratita inalta cu ziar pe fund, se pune apa pana sub capacele borcanelor si se pune la fiert.

Se fierb 20 minute din momentul in care capacele sunt fierbinti la mana.

Se scot dupa 20 de minute si se pun in patura la racit.

Cand se racesc se duc in camara sau in dulapul din balcon.

Sunt bune si dupa 2 ani!

TIPS-URI

1

Se pot pune doar fructele care va plac, sau altele, in proportiile care va plac.

2

Se pot pune si separat, fiecare fruct intr-un borcan.

3

Ideal este sa se foloseasca menta proaspata

4

Obligatoriu otetul trebuie sa fie din vin de 9 grade.

Daca ti-a placut reteta noastra "Fructe murate in otet (reteta Motan)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort cu crema de fistic

pe 18.04 la 22:32

Pasta de fistic

pe 18.04 la 22:01

Ficăței cu smântână și mozzarella - Savoare și gust într-un preparat excelent

pe 17.04 la 16:22

Aripioare crocante ca la fast food - Rețeta simplă și irezistibil de gustoasă

pe 17.04 la 15:50

Pui cu spanac și sos de ciuperci cu smântână - Rețeta rapidă și savuroasă

pe 17.04 la 14:07

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1104 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

Rocsi

250 puncte

UrsanMihaela

107 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Gogosari in sos de mustar