Gem asortat (caise, piersici si nectarine)

de Merisor in Dulceata / Gem, 23 Iun 2014 | 9629 vizualizari

 

Asa de frumoase erau in piata aceste fructe, ca nu am rezistat si am cumparat cate un kg din fiecare pentru a face putin gem.
Este pentru prima data cand asortez mai multe fructe la un gem, dar tare bun si aromat a iesit! Si are o culoare deosebit de frumoasa!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg caise
  • 1 kg piersici
  • 1 kg nectarine
  • 750 g zahar
  • 1 baton scortisoara
  • 8 borcane(370 gr)
  • zeama de la o lmaie
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gem asortat (caise, piersici si nectarine):

Spalam bine fructele si le lasam la scurs, apoi le scoatem samburii.

Nu am mai cantarit fructele dupa scoaterea samburilor, deoarece eu la gem nu pun zaharul in cota parte ci il pun dupa gust, adaugand pe parcursul prepararii, daca mai este cazul.

Taiem fructele in sferturi, le punem direct in vasul in care le vom prepara, le stropim cu zeama de lamaie si presaram zahar peste ele. Eu am presarat cam 500 gr zahar pentru inceput.

Dam vasul la rece pentru cateva ore, pana se formeaza sirop, apoi introducem vasul la cuptor la 175 de grade si il lasam pana cand incepe gemul sa se coaguleze usor.

Verificam din cand in cand consistenta gemului, punand cate o lingura de gem in farfurie si lasandu-l sa se raceasca. 

De asemeni gustam gemul racit si mai adaugam zahar daca este cazul, eu am mai adaugat 250 g.

Cam pe la jumatatea timpului de preparare am adaugat in gem si batonul de scortisoara.

Dupa ce gemul ajunge la consistenta dorita, scoatem vasul din cuptor si introducem borcanele spalate si scurse, pentru a le steriliza.

Le lasam in cuptorul cald 5-6 minute, apoi le umplem cu gem, le infiletam capacele si le mai dam la cuptor cu focul aprins, pentru 5 minute.

Dupa stingerea focului lasam borcanele in cuptor pana la racirea lor definitiva, apoi le vom eticheta si le vom trece in camara.

A rezultat un gem foarte delicios, dulce-acrisor si foarte frumos!

 

TIPS-URI

1

Cantitatea de zahar folosita la gem, variaza in functie de dulceata fructelor.

2

Batonul de scortisoara se va inlatura din gem dupa 15-20 de minute, pentru a nu aromatiza prea mult gemul.

3

Pe parcursul prepararii gemului, acesta nu se va amesteca prea des pentru a nu strivi de tot pulpa de fructe.

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem asortat (caise, piersici si nectarine)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

T I M E A 1

24.06.2014, 12:02

tare mult imi place

- Andreea - 1

25.06.2014, 16:58

Iau si eu un borcanel

Ancutsa 1

24.07.2020, 11:11

Si mie imi plac in combinatia asta!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Gem asortat