Dupa titlu, cred ca v-ati dat seama ca abia astept primavara...chiar si in bucate...o lasagna vegetariana foarte gustoasa, pe care o fac de regula cu legume multe, astazi am ales aceasta varianta care sper sa va placa si daca va place ....am o tava plina , abia am scos-o din cuptor...si miroase imbietor.
Foile:
Compozitia de legume:
Sosul bechamel
Mai avem nevoie de :
Decor:
o tava de 40 cm( de email)
Prepararea foilor:
Se face un aluat din ingredientele de mai sus si se imparte in trei.
Se intind foile pe rand( punem pe suprafata de intins putin ulei de masline sa mearga usor si sa nu se lipeasca cand le ridicam). Eu le las pana prepar restul ingredientelor pe foaia pergament, unsa cu putin ulei de masline.
Cand vom asambla lasagna le vom desprinde usor de foaia pergament si le vom aseza in tava unsa cu putin ulei si tapetata cu faina( nu am pus foaie pergament)
De regula foile de lasagna nu contin ulei, insa aceasta fiind numai cu legume e bine( pentru un plus de gust) sa o face putintel mai grasuta( dar grasuta sanatos, vezi uleiul de masline).
Foaia de la baza am taiat-o in patratele direct in tava, foaia de la mijloc am asezat-o intreaga, iar foaia de deasupra am taiat-o direct pe foaia pergament si am asezat-o bucata cu bucata. Nu am fost foarte incantata de cum am reusit sa o tai, insa aceasta lasagna am facut-o intr-un du-te vino, ceva de gen: du copilul adu copilul, intinde foaia, lasa foaia...ma intelegeti...)...important este faptul ca este extrem de delicioasa( nota zece de la copil, generos nu-i asa?)
Compozitia de legume:
Taiem vanata pe jumatate presaram putina sare si o lasam 25-30 de minute. Apoi o scurgem de zeama lasata si o trecem printr-un jet de apa si o curatam de coaja, o taiem cubulete.
Curatam si restul legumelor, le tocam marunt( asa cum stim, cum putem, sau cum dorim LOL)), mai putin cartoful si telina care le vom da pe razatoare.
Daca aveti rosii cojoase, opariti-le mai intai si curatati-le usor de pielita.
Punem in tigaia mai adanca( wok) uleiul apoi adaugam ceapa si ceapa verde frecata cu un praf de sare. Dupa doua trei minute punem si usturoiul.( m-as fi bucurat sa fi avut si usturoi verde)
Adaugam si doua linguri de apa si lasam pe foc mic pana ceapa se topeste usor( 5-6 minute). Adaugam pe rand si restul legumelor, apoi apa, vinul si condimentele.
Eu am lasat la foc mic in jur de 25 de minute. Se amesteca din cand in cand avand grijsa sa nu se lipeasca de wok( tigaie).
Sosul becahmel a la Ruxy( nu ma certati ca nu se face asa pentru ca asta e reteta mea si numai a mea, LOL)):
Am pus untul intr-o craticioara, apoi am pus si faina , amestecand rapid si in acelasi timp am turnat cate putin lapte( sa nu faca cocoloase). Am lasat in jur de 12 minute pe foc, amestecand aproape tot timpul.
Am dat deoparte cratita si am pus feta faramitata si am amestecat pana s-a topit.
Am pus si smantana( rece), am oprit 1/4 din compozitie si am pus deoparte( in ea nu vom pune oua), apoi ouale, galbenusurile mai intai, apoi albusurile batute spuma si le-am incorporat usor.
Asamblare:
Asa cum spuneam mai sus am tapetat tava, am uns-o cu ulei si apoi am presarat putina faina.
Am asezat prima foaie, am pus deasupra jumatate din compozitia de legume.
Deasupra am turnat bechamelul si am presarat cu cascaval si parmezan.
Am asezat a doua foaie, si am pus restul de legume si jumatatea de sos bechamel ramasa. Din nou presaram cascaval si parmezan si punem ultima foaie.
Pe ultima foaie vom pune compozitia bechamel( fara ou) oprita, cascaval si parmezan . Pentru un mic decor, am amestecat doua lingurite de smantana cu doua linguri de pasta de rosii si am intins usor deasupra, apoi am pus restul de pasta de rosii.
Am copt lasagna ( 45-55 de minute) la 180 grade in functie de cuptor.
Servim cu smantana si ornam cu frunze de busuioc si desigur incercam cu fiecare bucatica gustata sa simtim primavara ce se apropie( fara doar si poate).