La mine în Maramureș, laștele sunt defapt tăieței. :)
Deși sunt foarte ușor de făcut, din păcate puține gospodine se mai ocupă cu așa ceva. Preferă să-i cumpere din magazin. Eu îi prefer, deoarece îi făc din făină de la moară, fără aditivi și coloranți, sunt proaspeți și muuult mai gustoși decât cei de la raft.
Se pun ingredientele într-un castron generos ( făina se cerne ) și se frământă bine, adăugând apa treptat. Aluatul trebuie să fie compact și elastic.
Dacă vă întrebați unde e sarea, aceasta se adăuga doar în apa în care vor fi fierți.
Se presară făină, din abundență, pe masa de lucru și pe aluat, apoi se întinde foaie subțire. Se dă prin mașina de tăieței sau se taie manual cu pintenul și se pun la uscat pe un ștergar din bumbac. Eu i-am tăiat cu pintenul cu 3 discuri al bunicii, deoarece am vrut să aibă marginile ondulate.
De această dată nu i-am lăsat să se usuce. I-am fiert și i-am făcut cu varză. Sunt grozavi!
Spor la bucătărit! :))