Lichior de portocale

de RODIMUR in Bauturi, 16 Mar 2018 | 8925 vizualizari

 

Una din amintirile din copilărie este cu un recipient interesant în care coji de portocale strălucitoare, tăiate mărunt, stăteau la macerat în alcool, pentru a se transforma în lichior.
Când am început să mă gândesc la prepararea băuturilor dulci acasă, din ingrediente naturale, mi-am amintit de această imagine și am căutat o rețetă de lichior de portocale care să-mi convină. Dar mi-a fost foarte greu, pentru că majoritatea rețetelor erau asemeni imaginii din copilărie, iar eu voiam să valorific și pulpa fructului. Mă gândeam că uleiurile volatile din coaja de portocale erau prea puternice pentru gustul meu.
În alte rețete, portocala trebuie să stea atârnată deasupra alcoolului, într-o sticlă închisă ermetic și după o anumită perioadă de timp, se formează lichiorul. Greu de acceptat.
Când în sfârșit am găsit o rețetă franceză, în care se valorifică nu numai coaja, ci și sucul de portocală, am fost bucuroasă, dar a intervenit dificultatea procurării alcoolului specific, de calitate.
În cele din urmă, odată preparat, lichiorul a stat la macerat, în diferite etape, o lună și jumătate, iar acum vă pot prezenta acest nou preparat din seria: "prea multe portocale în casă!"
Din ingredientele de mai jos am făcut 750 ml de lichior de portocale.

 

INGREDIENTE

  • 2 portocale
  • 250 grame zahăr pudră
  • 500 ml rom de culoarea chihlimbarului
  • 2 cuișoare
  • 1 baton de scorțișoară
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Lichior de portocale:

Se spală bine portocalele în apă călduță cu bicarbonat de sodiu, se clătesc cu apă rece, se șterg cu un prosop de hârtie, după care se răzuie prin răzătoarea fină.

După ce s-au răzuit de coajă, portocalele se taie în jumătăți și se storc de zeamă.

Într-un recipient care se poate închide ermetic se amestecă bine toate ingredientele: coaja răzuită, zeama de protocale, zahărul pudră, romul, cuișoarele și scorțișoara, după care se lasă la macerat timp de 10 zile.

După acest interval de timp, amestecul se filtrează printr-o sită deasă prevăzută cu o pânză de tifon dublă, se toarnă într-o sticlă și se închide ermetic.

Se lasă la macerat încă o lună, timp în care se va limpezi, iar ultimile rămășițe de pulpă de portocală se vor ridica la suprafață. 

Cu un furtun mic, special se extrage lichidul limpede, se toarnă într-o sticlă închisă bine, se depozitează la frigider și se consumă cu moderație, ca digestiv, sau ca adaos aromatizant la prăjituri, muffins, creme...

TIPS-URI

1

Spălați bine portocalele, înainte de a le răzui.

2

Respectați întocmai rețeta (ingrediente, dozare, preparare, macerare).

3

Nu folosiți rom alb, ci rom de culoarea chihlimbarului, de bună calitate.

4

Pentru o bună filtrare, puneți și o pânză de tifon dublă în sita deasă.

5

Când lichiorul s-a macerat și s-a limpezit, extrageți cu un furtun special numai lichidul limpede.

Daca ti-a placut reteta noastra "Lichior de portocale" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

Rahela Velicu 1

21.03.2018, 12:20

loris 1

06.04.2018, 04:46

Super rețetă buna de incercat 😊😊

RODIMUR 1

06.04.2018, 08:14

Mulțumesc frumos, Loris! Cred că a ieșit cel mai bine, dintre toate rețetele mele de băuturi dulci. Chiar mi-a părut rău că n-am dat atunci, la postare și rețeta franceză originală de la care am plecat, mai ales că am găsit atât de greu ce doream...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Frappe mentolat