Cum se spune? Pofta vine manacand, nu? Cam asa si la mine… Am vrut neaparat ceva bun, cu sos de avocado, facut in casa, ceva la care sa folosesc si cateva resturi de prin frigider. Am vrut lipii aromatizate cu ierburi. Am dat o cautare pe net si am gasit ceva interesant la Jamila. Lipii cu unt si fara drojdie. Merita incercata reteta. Am pastrat ingredientele, dar am schimbat cantitatile. Restul e inspiratie de moment, ce-ti ofera frigiderul si mai ales pofta. J)
Pentru lipii: framantati un aluat cu mana sau pentru a scurta timpul de pregatire, folositi un robot de bucatarie. Se amesteca toate ingredientele mai putin apa fierbinte. Cand ati obtinut firimituri din ingrediente, in timp ce robotul merge, adaugati prin deschizatura speciala cate putina apa fierbinte. Cand vedeti ca aluatul s-a format, va opriti. Rasturnati aluatul pe masa usor infainata si framantati aluatul cu mana inca 2-3 minute, pana nu se lipeste. Acoperiti cu folie alimentara si lasati la odihnit 20 minute.
Intre timp pregatiti ingredientele pentru salata si dresing. Spalati salata si ceapa verde, taiati in fasii, amestecati si puneti-le intr-un castron. Pentru dresing: puneti toate ingredientele intr-un borcanel, puneti capacul si agitati.
Dupa ce aluatul s-a odihnit, il impartiti in 5 bucati. Intindeti cu sucitorul intr-o foaie cat mai rotunda si subtire. Coaceti lipia intr-o tigaie incinsa unsa cu cativa stropi de ulei. Lasati pana incepe si face basici, intoarceti pe partea cealalta si coaceti pana se rumeneste usor.
Pentru umplutura: bateti ouale ca pentru omleta, adaugati celelelate ingrediente, mai putin branza framantata si amestecati. Incingeti o tigaie, adaugati 2-3 linguri ulei si puneti amestecul cu oua. Lasati la foc mic si amestecati mereu cu o lingura de lemn pana oul incece sa se lege. La final adaugati deasupra branza framantata sau de burduf, fulgi de chili.
Se serveste lipia cu umplutura pregatita, salata si dresing. Sa va fie de bine!!
1
in plus am servit cu un sos de avocado facut din: 1 avocado, 2 linguri ulei de masline, zeama de la jumatate de lamaie, sare si piper, 4 linguri iaurt gras rasnit. Totul se pune in blender si se marunteste