Paine moale, aurie, asa cum imi place mie!
Retete cu aluat
Am cantarit cartofii curatati, i-am taiat si i-am pus la fiert cu destula apa. Cand au fost fierti, am strecurat zeama si am pastrat 200 ml. Cartofii i-am pasat si i-am lasat putin la racit.
Intr-un vas ( lighenas) am cernut 900 gr. faina, pe margine am pus sarea, laptele praf, sofranul, iar drojdia am asezat-o in mijloc. Am adaugat si cartofii.
Ouale le-am batut usor si le-am amestecat cu mierea, cu untul topit si putin racit, apoi cu cei 200 ml de zeama de cartofi.
Am pus ingredientele lichide peste faina si am framantat aluatul. Usor, usor am pus si cate putina apa calduta( din cei 200 ml) si am framantat in continuare. In functie de marimea oului veti vedea ca intra mai mult sau mai putin lichid, (asa ca nu puneti tot dintr-o data). Este foarte probabil sa mai aveti nevoie si de putina faina( pana in 100 gr.)
Compozitia va ramane foarte putin lipicioasa. Am pus un servet peste lighenas si am lasat aluatul la crescut pana si-a dublat volumul.
Cu mainile infainate am rasturnat aluatul pe o suprafata infainata bine si am modelat painea.
Cu un cutit bine ascutit, am facut crestaturi in forma de patratele. Painea am asezat-o in tava tapetata cu foaie pergament si am mai lasat-o la loc cald la crescut.
Painea am copt-o la 200 de grade timp de 30 de minute.
Este bine sa fie asezata in mijloc, astfel incat sa nu se arda deasupra.
Painea intoarsa trebuie sa sune a gol.
Am lasat painea la racit pe un gratar.
N-am cuvinte sa va descriu cat este de gustoasa, iar mirosul raspandit pur si simplu...divin!