Mama face foarte des aluatul de paine cu iaurt si iese asa pufoasa ! Si a mea a iesit intocmai.
Punem apa cu sarea la incalzit
Intr-un bol frecam drojdia cu zaharul pana la lichefiere.
Punem apa calduta si o mana de faina.
Rezulta o maia de consistenta unei smantani mai subtire.
Acoperim si lasam la crescut 10-15 minute pana isi dubleaza volumul, dupa care turnam peste ea iaurtul tinut la temperatura camerei. Amestecam bine si incepem sa punem faina putin cate putin si la fel uleiul. Framantam aluatul il acoperim si lasam la dospit cam 20 de minute, apoi formam niste mingiute pe care le asezam in forma rotunda detasabila.
Acoperim din nou si mai lasam la crescut 15-20 minute.
Ungem deasupra cu putin ulei si dam la cuptor pentru 40 minute la 200 grade.
Eu am pus aluat si in doua forme cosulet, pe care le-am introdus in cuptor in acelasi timp cu paine, dar le-am scos cam dupa 25 minute.
Iese o paine foarte pufoasa datorita iaurtului de tara.