M-am inspirat de aici-https://pofta-buna.com/pastrama-de-rata-afumata-reteta-traditionala/
Retete e suflet
Intr-un vas mai adanc(este bine o caserola cu capac de cca 5 l)adaugam sare,piper,2 foi de dafin zdrobite,usturoi praf si cimbru(eu am avut uscat si dupa dat prin strecuratoare care sa fie cat mai fin)
Amestecam bine si adaugam carnea,o condimentam bine dupa care adaugam apa rece de la robinet.
Saramura trebuie sa acopere bine carnea,adaugam 2 foi de afin si catei de usturoi curatati.
Carnea va sta in saramura la rece 3 zile,timp in care vom amesteca bucatile de carne.
Eu am schimbat saramura de 2 ori pentru ca lasa sange.
Dupa ce au trecut cele 3 zile,scoatem carnea si o legam cu sfoara alimentara,lasam carnea sa se usuce cca 3-4 ore(timp in care am afumat carnea de porc):)
Afumam carnea cca- 5-6 ore(sa fie frumos rumenita)
Cand este gata carnea punem apa intr-o oala mare(eu am folosit cazanul de 50 l care fierb borcanele pentru compot:).Adaugam apa cam de o palama si jumatate(eu am un sfert de cazan)adaugam carnea care am atarnatul de un gratar si acoperim cu capac,lasam sa fiarba la abur cca 30 min (carnea trebuie sa fie moale si frageda)
Lasam sa se usuce cca 24 ore la aer intr-un loc unde nu sunt rozatoare,pisici sau altele care le place carnita:))
Noi am oprit o bucata de piept de rata care nu la-m fiert la abur,este gustos dar nu este asa fraged.