Peltea din gutui

de Panacris in Dulceata / Gem, 6 Noi 2014 | 6821 vizualizari

 

Această rețetă face parte din cele: nimic nu se pierde, totul se transformă. Recunosc că acest fel de dulce, l-am cunoscut aici, în București, în urmă cu 22 de ani, la mama soacră;) Pentru necunoscători vă aduc definiția conform DEX-ului:
PELTEÁ peltéle f. 1) Produs de cofetărie sub formă de pastă gelatinoasă transparentă, preparat din suc de fructe fiert cu (mult) zahăr; jeleu.
PELTEÁ f. must de poame (mere, lămâi, gutui) fierte până la îngroșare: peltele de gutui și de mere GHICA. [Turc. BELTÈ, de unde și Mold. beltè].

Gata cu vorbăria, să trecem la treabă!

 

INGREDIENTE

  • coji de gutui rămase, mai groase, de la curățarea gutuilor,
  • cotoarele gutuilor,
  • apă cca. 3000 ml,
  • zahăr tos cca. 1000 g,
  • vanilie,
  • condimente pentru vine fiert de la Kotany ( scorțișoară, cuișoare, anason stelat, coji de portocale, ghimbir etc.).
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Peltea din gutui:

Cojile și cotoarele se pun la fiert într-un vas încăpător cu cei 2000 ml de apă, împreună cu mirodemiile. Se lasă la fiert cca. 60 de minute la foc mic, până se obține un lichid aromat. Se strecoară lichidul obținut, se măsoară, apoi se adaugă aceeași cantitate de zahăr. Se lasă la fiert, la foc mic într0un vas cu fund dublu/trioul sau ceaun, până ce se obține un fel de sirpo mai gros. Pelteaua obținută se toarnă fierbinte în borcane sterilizate și se lasă la dunst cald, până a doua zi.

Spor și succes! 

TIPS-URI

1

Jeleu obținut e foarte bun pentru diverse prăjituri sau se poate consuma ca atare pe o felie de pâine proaspătă unsă cu unt :D Asta am făcut și eu, imediat :D ;)

Daca ti-a placut reteta noastra "Peltea din gutui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

Reteta-Video 1

07.11.2014, 17:01

luciabogorodea 1

07.12.2014, 17:10

Efecte Benefice fructe GOJI

GOJI este o planta, care provine din Asia, in special China.
Chinezii au descoperit valoarea medicinala a plantei GOJI acum 6000 ani.
Nici in ziua de azi, medicina chineza nu poate renunta la GOJI.
Goji protejeaza celulele si incetineste procesul de imbatrinire.
Fructul GOJI are influenta pozitiva pentru ochi, datorita continutului ridicat de caroten, care imbunatateste circultia de sange in ochi.
De asemenea GOJI contine molecule bioactive, care intaresc sistemul imunitar al organismului uman
Doar consumul de cateva fructe de GOJI pe zi regleaza ponderea celulelor albe din sange si protejeaza corpul impotriva virusilor.
- See more at: http://www.gojiromania.com/info/efecte-benefice2

Ancutsa 1

23.10.2016, 15:40

Mi-a placut!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Dulceata de visine cu ghimbir -deliciu de vara