Tot din rezerva pentru iarnă, avută în congelator, m-am hotărât să fac o ciulama de nicoreți! Mai exact, o reteta de post, simpla si gustoasa de Ciulama de ciuperci
Nicoretele este o specie de ciuperci comestibile cunoscută în popor ca buretele lui Sfântu’ Gheorghe sau burete de mai, deoarece apare timpuriu, după data de 23 aprilie (Sfântul Gheorghe), până în luna iunie.
Ciulamaua de ciuperci de pădure: hribi, ghebe sau bureți este delicioasă! Dar la fel de gustoasă este și din ciuperci champignons sau pleurotus, care se găsesc pe piață, tot timpul anului.
Ingrediente pentru Reteta de post, simpla si gustoasa de Ciulama de ciuperci
Cum se prepara Reteta de post, simpla si gustoasa de Ciulama de ciuperci
Curățăm și spălăm bine ceapa, după care o tocăm mărunt (eu am folosit un choper de legume). În uleiul încins, călim ceapa până ce se înmoaie și devine ca sticla, cca 3-4 min, fără să o rumenim.
Deoarece ciupercile folosite de mine erau congelate, le-am pus într-o sită ca între timp să se dezghețe și să se scurgă apa. Dacă folosim ciuperci proaspete, le curățăm de pieliță (ciupercile champignons), le spălăm bine cu apă și le punem la scurs, într-o sită.
Tăiem ciupercile fideluță (julien) sau cubulețe mai mari sau mai mici, după preferință, inclusiv codițele. Dacă bureții nu sunt prea mari, putem să-i lăsăm întregi.
Punem ciupercile peste ceapă, amestecăm bine și lăsăm să se călească împreună, în suc propriu, la foc mic, cca 10-15 minute, acoperite cu un capac. La nevoie putem adăuga și puțină apă dar nu multă deoarece ciupercile mai lasă și ele apă la gătit! După ce s-au călit și ciupercile, eu am transferat din tigaie într-o oală mai încăpătoare.
Între timp punem făina într-o cană, turnăm treptat apă și amestecăm până ce îngroșeala devine ca o smântână mai subțire (eu am folosit un mixer). Turnăm „îngroșeala” peste ciuperci, amestecăm bine și lăsăm să fiarbă pînă ce sosul se îngroașă, nu mai mult de 5 min. La nevoie, se mai poate subţia cu apă. Se oprește focul, se condimentează cu sare, piper și boia de ardei, după gust! Tot acuma se pune usturoiul pisat și pătrunjel verde tocat mărunt și se amestecă!
Servim ciulamaua de ciuperci, cu mămăliguță caldă.
Poftă bună!
Pentru perioada postului va recomandam si aceasta reteta de Tocanita de ciuperci sau o reteta simpla si apreciata de toata lumea de Ciuperci umplute
Incanta-i pe cei dragi si cu aceasta reteta de Sarmale de post cu ciuperci
1
Când turnați îngroșeala peste ciuperci, puteți pune și 150-200 g de smântână, dar atunci nu va mai fi de post!
2
Pentru ciulama, puteți folosi orice fel de ciuperci aveți la dispoziție: hribi, ghebe, bureți, chiar și champignons sau pleurotus.
3
Puteți pune usturoi pisat și pătrunjel verde tocat mărunt, dacă vă place.
4
Puteți folosi și boia de ardei iute, dacă doriți.