Mereu in aceasta perioada prepar sarmale cu pasat (boabe de porumb macinate mai mare). Baietilor mei le plac foarte mult aceste sarmale chiar daca nu au carne. Anul trecut am pus in ele urzici, acum am avut la indemana doar spanac. Oricum sunt delicioase. Mie imi plac sarmalele copte si picante asa cum le facea bunica :X !!!
Pasatul se spala din mai multe ape .
Se pune la inmuiat macar 2-3 ore impreuna cu orezul si stafidele.
Se desfac frunzele de varza si se curata de nervuri .
Spalati si scurgeti spanacul .
Se curata si se spala legumele.
Ceapa + morcovul+ ciupercile se toaca cu robotul.
Prajiti legumele in o parte din ulei .
Adaugati boia, pasta de ardei si Kapia,marar tocat, sare .
Amestecati,adugati pasatul, orezul si stafidele inmuiate si scurse de apa.
Nu uitati semintele de floarea -soarelui .
Luati vasul de pe foc,incorporati spanacul maruntit si putin bulion.
Impachetati sarmalele , asezati-le intr-un vas de lut .
Asezati intre sarmale crenguta de cimbru si restul de marar .
Puneti apa cat sa acopere sarmalele . Stropiti cu restul de ulei si bulion .
Dati vasul la cuptor bine acoperit 45 minute .
Dupa aceasta desfaceti vasul si lasati sarmalele sa se rumeneasca .
Sarmalele sunt gustoase atat calde cat si reci .
1
Daca varza este prea sarata se pune la desarat in apa rece , cateva ore .Se poate schimba apa de cateva ori .La fel se procedeaza si cu afumaturile prea sarate.
2
ATENTIE !!! Pregatirea vasului roman: Se pune sa stea 15-20 minute cu apa sa se ,, hidrateze'' . NU se pune in cuptorul preincalzit .