Sos de merişoare

de carmenvlad in Sosuri, 23 Oct 2011 | 21004 vizualizari

 

Merişorul este un arbust de talie mică, văr primar cu afinul. Este răspândit în zonele de munte, la altitudini ridicate, pe pajişti luminoase. Fructele se consumă proaspete sau preparate sub formă de sos, compot, ceai, dulceaţă sau gem. Frunzele merişorului se pot folosi la prepararea ceaiului sau a diferitelor decocturi, în scopuri terapeutice. Se recoltează în lunile octombrie, noiembrie, când conţinutul în substanţe active al merişorului este maxim.

Fructele de merişor pe care le am folosit la prepararea sosului, au fost culese dintr-un arbust din Constanţa. Se pare că dacă sunt îndeplinite anumite condiţii, merişorul poate creşte şi în zone de şes.

 

INGREDIENTE

  • 400 g de merişoare
  • 200 g zahăr
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sos de merişoare:

 Se aleg fructe sănătoase, se curăţă de codiţe şi de frunze, se spală,  se amestecă cu zahărul. Se pun la foc iute până când zahărul se dizolvă şi apoi se fierb la foc mic. Din când în când se ia spuma.  Nu se fierb foarte mult deoarece îşi pierd culoarea minunată.  Timpul de fierbere este aproximativ 13-15 minute. Se pune sosul fierbinte într-un borcan sterilizat, dacă nu se foloseşte imediat.  Se înfiletează capacul borcanului, se răstoarnă borcanul cu capacul în jos, pentru a creea vid şi se păstrează în cămară. Este un sos minunat pentru fripturi, dulce-acrişor, cu o aromă incredibilă şi o savoare deosebită.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sos de merişoare" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Garlic bread cu șnițel crocant – rețeta simplă care te cucerește prin savoare

ieri la 16:29

Sandwich cu șnițel și sos chimichurri - Savoare și aromă într-o rețetă rapidă

ieri la 11:26

Chiftele de pui la cuptor în stil turcesc - Super rapide, aromate și delicioase

pe 23.10 la 10:34

Tartă cu cremă de lămâie și lapte condensat - Rețeta rapidă și delicioasă

pe 22.10 la 11:19

Tarta cu foitaj și prune - Desertul rapid și delicios

pe 21.10 la 11:11

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1219 puncte

MotanLaOale

1170 puncte

mirela0911

1006 puncte

simona72

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]