Ne plac foarte mult ciupercile, de toate felurile, preparate oricum și se pare că în Post, sunt ingredientele preferate, cele mai gustose și mai consistente. Așa se face că le preparăm adeseori, mai ales acum, în această perioadă de restricții alimentare.
Tocănița de ciuperci pleurotus, cu ingrediente de post, lângă o mămăliguță caldă și îmbietoare mi se pare, oricând, un adevărat răsfăț culinar.
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei, la foc mic, până ce se înmoaie și devin transparente.
Se spală ardeiul gras, se curăță de cotor și de semințe, se taie cubulețe și se pune la călit, cu ceapa și usturoiul, la foc mic, înăbușit.
Se curăță ciupercile, se spală bine în două-trei ape, se taie grosier și se adaugă în cratița cu celelalte legume călite. Se adaugă 150-200 ml de apă și se lasă ciupercile la fiert în suc propriu, la foc mic, timp de 15 minute.
Se adaugă sucul de roșii, apoi condimentele și se mai lasă preparatul la fiert, la foc mic, timp de 20-25 de minute, până mai scade sosul și toate ingredientele se pătrund.
Se alege mărarul, se spală și se taie mărunt, după care se adaugă în tocăniță, după ce s-a luat de pe foc.
Se servește imediat, cu mămăliguță caldă.
1
Călite ușor, ceapa și usturoiul devin dulci și dau un gust foarte bun mâncării, așa că nu reduceți cantitățile.
2
Tăiați grosier ciupercile, nu prea mici. Astfel, vor fi mai gustoase și mai aspectuoase.
3
Faceți mâncarea la foc mic, înăbușit, ca să se pătrundă bine toate ingredientele, până ce mai scade puțin lichidul.
4
Dacă nu vă place mărarul (deși această tocăniță este bună tocmai cu mult mărar) atunci, puteți adăuga, la sfârșit doi căței de usturoi pisați, care-și vor păstra gustul și vor aroma tocănița.
5
Serviți tocănița aceasta cu mămăliguță caldă. Este mult mai bună așa, decât cu pâine.