Tort 2011 cu blat caramel şi cremă de griş

de ionix in Torturi, 5 Ian 2011 | 10074 vizualizari

 

ştiu că este urât cu spume... dar ata ete... atât pot şi eu :))
mulţumesc Sidy pentru reţeta blatului... aici găsiţi reţeta: http://www.bucataras.ro/retete/prajitura-cu-foi-din-zahar-caramel-15384.html

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 3 gălbenuşuri
  • 200 ml lapte
  • 400 g zahăr
  • 200 ml ulei
  • circa 500 g făină
  • zahăr vanilat
  • 1 pliculeţ praf de copt
  • Pentru cremă:
  • 800 ml lapte
  • 9 linguri cu griş
  • 50 g ciocolată albă
  • 200 g unt
  • zahăr vanilat
  • 6 linguri cu zahăr
  • Pentru decor:
  • 100 g ciocolată amăruie
  • două linguri cu unt
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort 2011 cu blat caramel şi cremă de griş:

Preparare blat:

Se caramelizează jumătate din cantitatea de zahăr împreună cu o lingură cu apă. Când s-a făcut caramelul, stingem cu laptele şi lăsăm la foc mic până se topeşte tot caramelul. Mai amestecăm din când în când. După aia dăm laptele caramel la răcit.

Între timp frecăm gălbenuşurile cu restul de zahăr şi cu zahărul vanilat până când se topeşte zahărul. Adăugăm uleiul treptat şi frecăm cu o lingură de lemn ca la maioneză, în acelaşi sens pentru a nu tăia. Se adaugă laptele caramel răcit amestecând cu mixerul la viteză mare. Făina se amestecă cu praful de copt şi se toarnă în ploaie omogenizând bine.

Aluatul are consistenţa asemănătoare cu cel de chec, o idee mai moale. Aluatul se împarte în 3 părţi egale şi se coc la foc potrivit. Se face testul cu scobitoarea înainte de a le scoate din cuptor. NU le scoţi când sunt fierbinţi, le vei lăsa să se răcească puţin şi apoi se scot mai bine de pe hârtie de copt. Se lasă la răcit şi între timp facem crema.

Preparare cremă:

Laptele se pune la fiert împreună cu grişul, zahărul şi zahărul vanilat. Se amestecă întruna pentru a nu face cocoloaşe şi să nu se prindă de oală. Când s-a îngroşat bine, vom adăuga untul şi ciocolata dată pe răzătoare. Lăsăm până se topeşte untul şi ciocolata şi amestecâm pentru omogenizare. Totul se face la foc mic. Se dă la răcit iar cât este încă călduţă se pune pe blat. Se împarte în două părţi egale. Ciocolata amăruie se topeşte cu untul.

Asamblare:

blat-cremă- blat- cremă- blat- ciocolată topită fierbinte  Se lasă la rece cel puţin 12 ore iar apoi se serveşte.

Poftă bună!

 

TIPS-URI

1

nu este nevoie de însiropare

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort 2011 cu blat caramel şi cremă de griş" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Aparat de vidat VS5910X

- 360 lei
1799.99 lei
1439.99 lei

Crockpot Express

- 40 %
999.99 lei
599.99 lei

COMENTARII (22)

kamy 1

05.01.2011, 20:46

daca s-a mancat inseamna ca a fost super bun...ca la oameni...fizicul e trecator 5f

ionix 1

06.01.2011, 19:07

mersic şi iar mersic

Kamy.. e el trecător dar tare mult contează pe meleagurile noastre

reisnaor_2006 1

01.12.2014, 21:26

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Hotdog la cuptor - Rețeta rapidă și savuroasă

pe 12.09 la 16:13

Prăjitură cu mere - Fragedă și delicioasă

pe 12.09 la 15:29

Brioșe cu broccoli și brânză - Rețeta baby-friendly și gustoasă

pe 12.09 la 10:51

Chec cu banane și nectarine - Deliciu aromat și fraged

pe 11.09 la 08:44

Frigănele cu mere caramelizate - Rețeta ușoară și delicioasă

pe 10.09 la 08:05

TOP
utilizatori

RODIMUR

911 puncte

vasimur

616 puncte

abstract01

500 puncte

mihaelar63

307 puncte

Caty

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort Snickers