Acest preparat se mai numeste si "tort pentru ceai" pentru ca de obicei, insoteste ceaiul negru de dupa-amiza.
Se preincalzeste cuptorul la 220 de grade Celsius. Se unge cu unt o forma de tort cu pereti/ fund detasabil si se tapeteaza cu hartie de copt. Am folosit o forma de tort cu diamentrul de 23 de cm.
Untul se amesteca cu oul, zaharul, vanilia, cuisoarele si scortisoara pana la omogenizare. Faina se amesteca cu praful de copt. Se adauga in mix jumatate din cantitatea de faina si jumatate din cantitatea de lapte si se amesteca din nou pana la omogenizare. Apoi se adauga restul de faina si de lapte si se amesteca din nou.
Se indeparteaza cotorul si semintele marului si se taie in felii cat mai subtiri. Se aseaza pe fundul tavii circular incepand din centru spre margini astfel incat tot diametrul tavii sa fie acoperit cu felii de mar.
Se toarna aluatul in forma si se introduce la cuptor unde va sta pentru 25-30 de minute sau pana trece testul scobitorii.
Se lasa sa se raceasca putin in forma, apoi se rastoarna pe un gratar din metal. Se indeparteaza hartia de copt pentru a expune feliile de mar ce se afla pe suprafata superioara a tortului.
Gemul de caise se incalzeste putin, apoi, cu o pensula din silicon, se intinde pe toata suprafata tortului.