Aveam câteva mere ce stăteau în coșul de fructe cam de multișor.M-am gândit să le fac un tort.Așa că am purces la treabă.Nu am făcut poze ,că aveam postat tort de mere,Pe parcurs mi-a venit ideea să-i fac o cremă cu mascarpone.Și cum toate cele necesare le aveam în frigider a ieșit o bunătate de tort!
Blat:
Pune 3 linguri de zahar într0o cratiță (22 cm diametru) la cramelizat pe foc mic.
Când zahărul este fluid de culoarea chihlimbarului ia cratița de pe foc și tapeteaz-o pe margini prin mișcări circulare.
Lasă caramelul să se răcească.
Merele spălate,curățate de coajă și scoași sâmburii pune-le în cratiță de jur împrejurul cratiței și un măr în mijloc.
În orificiul rămas liber de la scoaterea sâmburilor pune o bucățică de unt și 2-3 vișine din dulceață.
Dă cratița la cuptorul încins la 180 grade pentru 20 de minute.
Cât merele stau la cuptor mixează albușurile cu zahărul până se obține o bezea fermaă.
Adaugă pe rând gălbenușurile,apoi zahărul vanilat.
Scoate telurile din vas și pune făina amestecând ușor de jos în sus pâna la omogenizarea completă.
Scoate cratița din cuptor și toarnă aluatul peste mere.
Dă cratița la cuptor în continuare până la rumenirea blatului.Fă testul cu scobitoarea pentru a te convinge că blatul este copt.
Când blatul este copt,lasă-l 10 minute să se răcească ,apoi îl poți răsturna pe farfurie.
Pui farfuria deasupra cratiței și cu o mișcare fermă răstorni blatul.
Crema de mascarpone:
Mixează frișca împreună cu zahărul până se întărește(stă moț).
Adaugă mascarpone câte o lingură mixând continuu.
Pune crema peste mere netezind-o ușor cu un cuțit sau paletă.
Deasupra presară câteva ornamente din ciocolată .
1
Adaugă puțină sare cînd mixezi albușurile.
2
Zahăr vanilat am folosit din cel făcut în casă(zahăr pudra0,500 kg.+4 păstăi de vanilie crestate)