Tortul meu preferat, este o onoare sa cunosc aceasta reteta . Cu drag va impartasesc secretele mele.
Se pregatesc cele 6 bucati de hartie de copt (cerata-foto) si tavile (am folosit doua tavi de aragaz, nimic special.) Am folosit o oala de diametru 25 cm pentru a desena "cerculetele"( sa nu fie mai mare de 25 ca iese blatul prea subtire), se taie cu foarfeca fiecare separat, se pun deoparte. Se incalzeste cuptorul si incepeti sa preparati blaturile. Va recomand, desi va ia mai mult din timpul pretios, sa faceti fiecare blat separat:
Se amesteca 1 galbenus cu zaharul si stropul de ulei, se amesteca in faina putin praf de copt (un praf, nu mai mult), se bate albusul cu praf de sare si usor se amesteca. Cu aceasta compozitie se unge forma din hartia de copt, care a fost asezata in prealabil in tava.
Se pune la copt. Atentie! Se coc super repede. Eu pana sa pregatesc blatul nr. 2, trebuie sa scot blatul nr 1, cca 3-4 min, pana prind o culoare galbena. Cele 6 blaturi se lasa la racit cu hartie!! ( eu le pun unul peste altul).
Crema: 220g oua cu 220 g zahar amestecati cu telul si puneti la fiert pe bain marine ( se aseaza pe apa deja clocotita), se amesteca pana devine o spuma.(foto). Dupa ce ati luat-o de pe foc puneti vanilia, sa nu se piarda esenta. Spuma se lasa sa se raceasca la temperatura camerei.
35g intaritor alimentar ( eu nu pun, dar pentru siguranta va recomand, mai ales daca preparati pentru prima data reteta),280g unt (eu am folosit unt romanesc, 75% grasime, nimic special sau scump), 70g cacao de calitate mai bunicica- se amesteca bine cu mixerul pana se face spuma. Spuma din oua si zahar, deja racit, se adauga treptat in compozitia cu unt si fara oprire se bate cu mixerul.
Cu aceasta creama se umplu cele 5 blaturi, se lasa putina compozitie si pentru ornat.
Glazura: Se topeste zaharul la foc foarte-foarte mic (atentie sa nu se arda, daca se arde repetati din nou). Inainte sa luati de pe foc se pun 2 plicuri de zahar vanilat. Se pregateste blatul nr 6 pe o masa libera, se toarna in mijlocul blatului zaharul topit, cu un cutit mare, uns cu unt (nu altceva ca prinde gust!) cu miscari foarte rapide intindeti glazura pana la margini(atentie la miscarile rapide sa nu va ardeti !).Cu un cutit foarte ascutit si uns cu unt, incepeti sa impartiti glazura (foto), Eu am taiat de la 12 pana la 16 felii, depinde de nr de invitati.
Dupa ce ornati tortul pe placul Dvs,(eu de Craciun am presarat peste crema nuci macinate) se aseaza feliile de zahar ars pe muchie (sau nu).
Pofta buna si astept sugestii.