Tort Pina Colada (cu ananas)

de RODIMUR in Torturi, 1 Sep 2025 | 107 vizualizari

 

Mi-a venit inspirația să fac acest tort când am văzut tortul rapid fără coacere, cu mascarpone și căpșuni, pe care l-a prezentat Andra, în urmă cu vreo două săptămâni. Mai aveam o jumătate de conservă de ananas și îmi mai trebuia încă o cutie. Plus celelalte ingrediente, desigur...
Am ezitat în privința numelui: ”cu ananas”, sau ”Pina Colada”...? Parcă ”Pina Colada” sună mai bine, chiar dacă nu am adăugat și nucă de cocos...Ce contează absența (justificată) a unui ingredient, dacă cel esențial și definitoriu există...? 

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 4 ouă
  • 100 grame de zahăr tos
  • 100 grame de făină albă
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • 1 praf de sare
  • Pentru cremă:
  • 500 grame de mascarpone
  • 500 grame de ananas bucățele
  • Pentru frișcă:
  • 300 ml de smântână
  • 100 grame de zahăr pudră
  • 1 plic de zahăr vanilinat
  • Pentru însiropare:
  • siropul din conservele de ananas
  • Pentru decor:
  • bucățele de ananas
  • cireșe confiate
  • (ciocolată răzuită)
  • (ornamente)
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Pina Colada (cu ananas):

Se face mai întâi un blat mic, doar din 4 ouă, care să fie tăiat în două felii.

Se separă albușurile de gălbenușuri, se mixează cu praful de sare și apoi se adaugă treptat zahărul vanilinat și zahărul tos. Se continuă mixarea și se adaugă apoi cele 4 gălbenușuri. Când zahărul s-a topit, se încorporează făina și după omogenizare, aluatul se toarnă într-o formă de copt, unsă în prealabil. Se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, pentru 20-25 de minute. După ce a crescut frumos și s-a rumenit, blatul se scoate din cuptor și se lasă la răcit.

Se scot bucățelele de ananas din cutie, se pun la scurs într-o strecurătoare. Se opresc câteva bucățele de ananas pentru decor și celelalte se taie în cubulețe de 1/1 cm, care se lasă în continuare la scurs.

Din smântână, zahărul pudră și cel vanilinat se face o frișcă densă, în care se adaugă treptat mascarponele, mixat în prealabil. Crema obținută se mixează puțin, pentru omogenizarea celor două ingrediente. Se opresc, separat 4-5 linguri de cremă, pentru a  netezi suprafața și partea superior laterală a tortului.  În restul de cremă se adaugă bucățelele de ananas (de 1/1 cm). Se amestecă ușor și se dă crema la rece, până ce se pregătește suportul.

Blatul răcit se taie orizontal în două felii. Se însiropează foaia de la bază cu sirop de ananas din conserve și se unge cu o jumătate din crema cu bucățele de ananas. Se suprapune cea de a doua felie de blat, se însiropează uniform și apoi se unge tortul, deasupra și lateral (în partea superioară doar) cu crema păstrată separat, după care se decorează după voință și se dă la frigider pentru 5-6 ore. Timpul de consum este de 1-2 zile după preparare.

TIPS-URI

1

Blatul de tort se taie numai după ce s-a răcit complet. De aceea, el poate fi făcut cu o zi înainte de prepararea tortului.

2

Frișca se face din smântână proaspătă și rece. Nu mixați prea mult smântâna, ca să nu se transforme în unt dulce.

3

Bucățelele de ananas trebuie lăsate să se scurgă bine de sirop, ca să nu se înmoaie crema, din cauza lichidului.

4

Însiropați ușor blatul cu siropul din conservă.

5

Nu folosiți prea mult sirop, mai ales dacă blatul este pufos, pentru că și crema îl poate umezi suplimentar.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Pina Colada (cu ananas)" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Caty

4278 puncte

RODIMUR

2187 puncte

MotanLaOale

1170 puncte

Rocsi

325 puncte

vasimur

193 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort keto cu ciocolata si sirop de artar