Varză călită este o mâncare simplă și gustoasă, în diverse variante: varză călită cu sau fără carne, varză călită cu afumătură sau cu cârnat proaspăt sau afumat. Aportul de proteine din varza călită e carnea proaspătă sau afumată. Când golesc butoiul cu varză, de obicei pun 2-3 varze, în pungi de plastic, la congelator! I-a venit rândul așa că m-am decis să fac varză călită cu cârnat! Există o firmă zonală care comercializează produse din carne de porc, de o calitate foarte bună, printre altele și „cârnat la metru”!
Tăiem cârnatul în bucăți potrivite, îl crestăm, după care îl punem la prăjit, în uleiul încins.
Dacă cârnatul este proaspăt, îl înțepăm cu furculița din loc în loc (ca să nu plesnească în timpul gătirii) și mai adăugăm cca 100-150 ml de apă. În scurt timp apa se va evapora iar cârnatul va elibera propria grăsime, în care se va prăji pe ambele părți până e rumen, apoi îl scoatem din cratiță și păstrăm uleiul pentru a căli ceapa și roșia.
Dacă se folosește carne și nu cârnat, vom rumeni rapid cubulețele de carne dinainte condimentate cu sare, piper și boia și se lasă în cratiță, adăugând ceapa și varza peste ea.
Curățăm, spălăm ceapa și o tocăm peștișori (juliene). În grăsimea rămasă de la prăjirea cârnatului se adaugă ceapa și se călește la foc mediu timp de 2-3 minute, amestecând până când se înmoaie. Adăugăm și roșia tăiată cubulețe. După ce s-au călit, eu am transferat într-un vas mai încăpător.
Varza proaspătă, se curăță de frunzele vestede și se taie fideluțe. Se presară cu sare și se lasă ~ 30 min, după care se freacă cu mâna și se stoarce de zeamă.
Eu am folosit varză murată, pe care am pus-o să se dezghețe, într-o strecurătoare. Am tăiat-o fideluțe și am stors-o de zeamă.
Punem varza la călit, în uleiul încins, peste ceapa și roșia călite, în prealabil. Adăugăm apă, cât să le cuprindă. Punem capacul și lăsăm să fiarbă înăbușit, aproximativ 1 oră, până ce se frăgezește atât carnea, cât și varza! Se gustă și dacă este fiartă, se condimentează după gust, cu sare, piper, boia de ardei dulce și verdeață tocată. Cui îi place, poate să pună și 1-2 frunze de dafin și cimbru, după gust!
Poftă bună!
1
Tăiați cârnatul în bucăți potrivite, iar dacă folosiți carne și nu cârnat, tăiați-o cubulețe și rumeniți-o în prealabil.
2
Tăiați varza proaspătă fideluțe, presărați cu sare și stoarceți de zeamă.
3
Puneți varză murată să se dezghețe, într-o strecurătoare, apoi tăiați-o fideluțe și storceți-o de zeamă.
4
Dacă vă place, puneți și 1-2 frunze de dafin și cimbru, după gust!
5
Dacă nu aveți suc de roșii, puteți folosi bulion sau pastă de roșii.