Este reteta mostenita de la bunica mea. Asa s-a pus varza la noi de dinainte sa fiu eu! Singurul lucru care s-a schimbat de-a lungul anilor a fost capacitatea butoaielor! Varza nu se inmoaie, nu este sarata si tine pana vara si in conditii de bloc, in dulapul de pe balcon! Eu acum am un butoi de 45l cu gura larga si cantitatile sunt pentru el.
Varza se alege la marimea potrivita butoiului, sa fie tare, cu foi multe netede si sa aiba cotoare subtiri. In butoiul meu incap 4 randuri a cate 4 verze daca sunt alese bine.
Se spala merele, gutuile, stiuletele de porumb, mararul, cimbrul si se curata hreanul si se taie in bucati potrivite.
Varza se curata de foile de deasupra si se scobeste cotorul.
In butoi intai se potriveste furtunul pentru pritocit care trebuie sa fie pe fundul butoiului cu un cap si celalalt cap se trage afara din butoi pana la o palma de podea.
Se pune primul strat de varza pe fundul butoiului. Daca raman spatii mari intre ele se pot pune si sferturi sau jumatati de varza, vor fi bune la varza calita.
Intre verze se pun bucati de gutuie, sferturi de mar, stiuletele rupt in doua si bucati de hrean.
Se pun legaturile de marar si cimbru si se distribuie pe toata suprafata.
Se pune al doilea strat de varza si printre mar, gutuie, hrean. Si tot asa pana se umple butoiul.
Se ruleaza furtunul in butoi si se umple cu saramura calda.
Saramura se face 1 lingura de sare grunjoasa la litrul de apa calda.
Se lasa 2-3 ore sa iasa aerul, se completeaza cu saramura, se pune capacul si se pune la locul lui, in dulapul de pe balcon la mine. (este pus pe un suport cu roti)
Dupa 3 zile, iar apoi din 3 in 3 zile, varza se pritoceste (mai nou se sufla cu o teava, dar mie nu mi se pare acelasi lucru).
Eu cu ajutorul furtunului trag saramura intr-o oala mare (15 litri) de unde o retorn cu un ibric in butoi dupa ce o vantur in oala.
Cand consider ca am pritocit toata cantitatea de saramura pusa, pun sipcile de lemn care vor tine varza in saramura, rulez furtunul in butoi, pun capacul si la loc in dulap pentru urmatoarele 3 zile cand se reia operatiunea.
Se pritoceste pana se acreste complet, de odicei pana de Craciun.
Dupa acrire dupa ce se scoate varza se pune o greutate pe sipci pentru a tine varza in saramura. (Eu pun o sticla de plastic de 2 l umpluta cu apa si strans dopul bine. Este de ajuns.)
Cand este acrita este foarte buna iar zeama este galbena, excelenta.
Ce se face cu ea sau cum se consuma nu spun, pentru ca stie toata lumea!