Se consideră că vinetele sunt originare din India, unde au crescut ca plante sălbatice şi au fost cultivate pentru prima dată în China. In Europa au devenit foarte populare în timpul Evului Mediu, atunci când au fost aduse prima dată de către maurii din Africa de Sud.
Gustul amărui al vinetei necoapte a adus, pe nedrept, o reputaţie negativă acestei legume în Evul Mediu. Timp de sute de ani oamenii nu au mâncat vinete deoarece erau convinşi că aduc nebunia, lepra şi cancerul.
Leguma şi-a recuperat treptat din prestigiu, recucerindu-i pe oameni ca plantă decorativă înainte de a le ajunge, din nou, în farfurie, unde a şi rămas, începând cu secolul al 18-lea.
Vinetele conţin fier, calciu şi alte minerale, nutrienţi esenţiali sănătăţii corpului nostru. Fie că le consumi pe grătar, coapte, prăjite sau în tocăniţă, vinetele sunt la fel de delicioase şi au acelaşi efect pozitiv asupra sănătăţii tale.
De asemenea, vinetele conţin anumiţi fitonutrienţi esenţiali care îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi hrănesc creierul. Dar ţine minte, aceşti nutrienţi există în cantităţi mai mari în coaja vinetei, aşa că nu o aruncaţi.
Conţinutul crescut de fibre din vinete protejează tractul digestiv, împiedicând astfel apariţia cancerului de colon.
Vinetele sunt recomandate şi în dietă deoarece sunt sărace în calorii. O singură vânătă conţine 35 de calorii. Nu conţin grăsimi dar au, în schimb, un conţinut mare de fibre care te ajută să te saturi repede fără să mănânci mult.
(mai multe :http://www.csid.ro/diet-sport/dieta-si-nutritie/vinetele-legumele-indragite-ale-verii-7-efecte-pozitive-pentru-sanatate-11249549/ )
Pentru aluat :
Intr-un castron se pune si se amesteca faina, praful de copt, boia de ardei.
Se adauga alternand uleiul, apa calda amestecand in continuare.
Mixati albusurile cu un praf de sare, pana se vor tine ca o bezea.
Incorporam albusurile batute spuma amestecand usor de sus in jos.
Adaugam usturoiul tocat, piper, sare, cimbru si lasam sa se odihnească o jumatate de oră.
Spalam vinetele si le taiem felii subtiri cu tot cu coaja.
Le presaram cu sare si le lasam intr-o sita la scurs 30 de minute.
Le uscam cu servetele absorbante.
Dam feliile de vinete prin faina. Indepartam usor surplusul de faina.
Punem uleiul la incins intr-o tigaie.
Trecem feliile de vinata prin aluat si le punem la prajit.
Deasupra putem presara cuburi de ardei rosu sau seminte.
Cand s-au rumenit le scoatem pe servetele absorbante pentru a indeparta excesul de ulei.
Le putem servi cu un pic de branza proaspata usturoiata sau simple cu o salata verde - o bunatate
Pofta Buna !!!!!
1
lasati coaja- are multe vitamine