Branza dulce (proaspata) din lapte de vaca

de miki_a in Mancare copii, 21 Apr 2015 | 11065 vizualizari

 

O branzica atat de usor de pregatit si net superioara celei din magazine (care e plina de zer, chimicale si cate si mai cate)...
Branza proaspata este un aliment indispensabil din alimentatia bebelusilor si nu numai si se utilizeaza pentru obtinerea unei game variate de preparate culinare si de patiserie!

 

INGREDIENTE

  • 4 litri de lapte proaspat;
  • 6 linguri de smantana grasa;
  • 6 linguri de iaurt natural (fara arome);
  • zeama strecurata de la 1 lamaie sau cateva linguri de otet alb de calitate;
  • o bucata mare de tifon, sita (strecuratoare), o oala inalta in care sa scurgem zerul.
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Branza dulce (proaspata) din lapte de vaca:

Se pune laptele intr-o oala larga si inalta, la foc mic.

Intr-un bol se amesteca iaurtul cu smantana pana devine o compozitie omogena.

Cand laptele se apropie de fiert se adauga compozitia din bol (cate o lingura, amestecandu-se de fiecare data).

Se adauga zeama de lamaie, se amesteca si se opreste focul.

Se lasa sa se separe (se alege zerul de branza), dupa care se strecoara prin tifon.

Se lasa la scurs in functie de preferinta consistentei si destinatiei (daca doriti o branza uscata, mai seaca, pentru pasca, papanasi, salate, fripturi etc. o lasati la scurs mai mult (cca 4-6 ore); daca doriti o branza mai uda, cremoasa, pentru bebelusi, budinci etc. o lasati la scurs maxim 2 ore.

Se pastreaza la frigider (4-6 grade).

 

 

 

TIPS-URI

1

Laptele nu se lasa sa se infierbante foarte tare pe foc (branza va iesi gumoasa, elastica). Eu folosesc ca punct de reper peretii vasului (ii las sa se infierbante atat cat pot tine mainile pe el).

2

In functie de calitatea laptelui veti obtine o branza mai grasa sau mai slaba.

3

Zerul are si el foarte multe intrebuintari terapeutice (mineralizarea scheletului) asa ca nu il aruncati. Il puteti folosi la framantat paine, cornuri, chifle, la fiert pastele, la borsuri sau consumat simplu.

Daca ti-a placut reteta noastra "Branza dulce (proaspata) din lapte de vaca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

miki_a 1

22.04.2015, 20:12

Pentru encike85

Mi-a iesit 808 gr. (este o poza si cu cantarul), dar, cum am precizat in reteta, este un timp pentru fiecare consistenta. Eu am facut-o mai cremoasa (o folosesc pentru hrana bebeluselor), dar cand am scurs-o foarte bine (ca pentru placinte), am obtinut putin peste 600 de gr. Cu cat o lasi mai mult la scurs cu atat e mai seaca!
Sper sa-ti fie de ajutor reteta si sfaturile! Daca ai nelamuriri, ma gasesti aici!

mirela0911 1

23.04.2015, 11:52

Cea mai buna!

miki_a 1

23.04.2015, 14:08

Cu siguranta, Mirela!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe - Rețeta simplă și delicioasă

ieri la 10:37

Chec cu ciocolată și alune - Deliciu pufos cu glazură crocantă

pe 25.06 la 09:13

Pastă tartinabila de peste afumat - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 24.06 la 07:17

Pâinici Naan - Rețeta simplă și gustoasă care te va cuceri

pe 23.06 la 09:34

ULTIMELE COMENTARII

Dafur

Dacă ești în căutarea unui colier din argint elegant și de calitate, merită să arunci o privire pe https://www.chanti.dk/p-halskaeder-i_soelv . Aici vei găsi o selecție variată de coliere din argint sterling autentic – de la modele simple și clasice până la modele moderne. CHANTI este sinonim cu calitate, prețuri corecte și un magazin online ușor de utilizat. Fie că este un cadou sau pentru tine – un colier din argint conferă fiecărei ținute o notă elegantă. Datorită livrării rapide și plății sigure, noua ta bijuterie preferată este la doar câteva clicuri distanță.

De ce purtam bijuterii?

TOP
utilizatori

Rocsi

2439 puncte

vasimur

158 puncte

RODIMUR

134 puncte

MotanLaOale

70 puncte

oanapl

7 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Branza de vaca din lapte dulce