Ciorba de cartofi ca la bunica

de anomisana in Ciorbe, 7 Aug 2011 | 11179 vizualizari

 

Acum in preajma sarbatorii adormirii Maicii Domnului mi-am amintit cu mare drag de bunica din partea tatei si de vacantele copilariei petrecute in acel sat din nordul Moldovei. Imi amintesc de ea mereu cu mare drag, dar aceasta sarbatoare avea pentru noi copiii ceva magic. Aceasta sarbatoare insemna onomastica numelui bunicii caci se numea Maria dar si sfarsitul vacantei, caci veneau parintii si stricau gasca noastra de copii pusi pe sotii. Cu acest prilej, bunica se punea in miscare si cateva zile pregatea cu mare dragoste toate bunatatile de pe lume, pentru copiii ei si pentru nepoti. Simt si acum, desi sunt adult si acele timpuri au trecut demult, aromele din preajma sobei sau a cuptorului incapator in care se coceau cozonaci, colaci, placinte sau alte bunatati. Dar cel mai mult mi-am amintit zilele astea de o ciorbita pe care nu am intalnit-o nicaieri in alta parte. Era o ciorbita de cartofi cu legume, acrita cu zer de lapte (nici acum nu stiu daca era de oaie sau de capra) si dreasa cu smantana. In acea zona i se spune sarbusca si aduce la gust cu ceea ce noi numim ciorba radauteana. Nu stiu exact ce punea bunica in ea, dar de-a lungul anilor, in lipsa bunicii, am incercat sa reinvii aceasta amintire, si sa reconstitui acel gust.....

 

INGREDIENTE

  • telina
  • morcov
  • ceapa
  • ardei gras rosu
  • 1-2 rosii
  • dovlecel
  • cartofi
  • piept de pui
  • patrunjel verde
  • tarhon
  • bors
  • smantana
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de cartofi ca la bunica:

Am curatat toate legumele pentru ciorbita de cartofi si le-am taiat cubulete. Am curatat si taiat cubulete un piept de pui. Pentru a face economie de timp si mai putina caldura in bucatarie ca si asa este destul de cald, am folosit oala de fiert sub presiune. Am pus toate ingredientele in aceasta oala,  am adaugat apa, putina vegeta, 2 linguri de ulei, dupa care am pus totul la fiert. La sfarsit am mutat totul intr-o oala mai mare, am adaugat borsul fiert, am mai dat intr-un clocot si am adaugat tarhon si patrunjel taiate fin. Smatana am lasat-o sa-si puna fiecare in farfurie dupa dorinta. Stiu ca in zona Moldovei nu se foloseste tarhon, dar sotului meu ii place foarte mult, mai ales la ciorba de fasole sau de cartofi. Complexitatea acestei ciorbite de cartofi  este redusa, dar gustul ei...de nedescris.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de cartofi ca la bunica" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Biscuiți crăpați, cu lămâie - Delicioși și ușor de făcut

ieri la 16:01

Melcișori cu nucă și gem - Desertul rapid și delicios

ieri la 15:03

Bruschete cu brânzeturi - Gustarea perfectă pentru orice moment

ieri la 10:53

Ardei umpluți cu brânză, la cuptor - Rețeta simplă, rapidă și gustoasă

pe 29.05 la 10:19

Cartofi la cuptor cu ceapă caramelizată și feta - Rețeta delicioasă care te va cuceri

pe 28.05 la 09:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

2140 puncte

Rocsi

1164 puncte

Panacris

243 puncte

abstract01

200 puncte

RODIMUR

129 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Zama de moare cu carnati afumati