Ciorba de varza dulce, cu rasol afumat de porc

de RODIMUR in Ciorbe, 6 Oct 2018 | 3709 vizualizari

 

Ca să diversific puțin meniul, ieri mi-am propus să fac o ciorbă de varză dulce, cu rasol afumat de porc, dar nu după rețeta ardelenească, ci una adaptată, moldovenească, fără rântaș și smântână, ci cu borș natural.
A ieșit o bunătate de ciorbiță, consistentă, acrișoară și cu un gust plăcut de afumătură.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de ciorbă.

 

INGREDIENTE

  • 1,2 kg de rasol afumat de porc
  • 1 varză mică
  • 2 morcovi mari
  • 3 pătrunjei medii
  • 1/4 țelină
  • 2 cartofi roz mari
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ardei capia
  • 2 cepe medii
  • 4 căței de usturoi
  • 1 roșie mare
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • ulei de floarea soarelui pentru călit legumele
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 l borș natural
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de varza dulce, cu rasol afumat de porc:

Mai întâi se spală bine rasolul, se porționează și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece. Se spumuiește când este cazul și se completează cu apă, când scade.

Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.

Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie julienne și se călesc, peste ceapă și usturoi.

Se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina, se spală, se dau pe răzătoarea mare și se călesc de asemenea.

Se spală roșia, se taie cubulețe și se călește cu toate celelalte legume.

Se curăță varza de frunzele exterioare, de cotor și de nervurile tari, se spală și se taie fideluță.

Se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe.

Când rasolul este aproape fiert, se strecoară zeama și se pune la fiert cu cartofii, pentru 15 minute, după care se adaugă și varza tăiată fideluță și se lasă ciorba să fiarbă încă 10-15 minute.

Când rasolul fiert s-a răcit, se taie în bucăți potrivit de mari și se adaugă în oala de ciorbă. 

Se adaugă în ciorbă legumele călite, iar după două-trei clocote se adaugă borșul și se condimentează cu: sare, piper și cimbru.

Se aleg, se spală și se taie mărunt frunzele de pătrunjel care se adaugă în ciorbă, atunci când este gata.

Se servește caldă, după ce ”s-a odihnit” 10-15 minute, eventual cu ardei iuți, proaspeți, sau murați.

 

TIPS-URI

1

Legumele trebuie călite ușor (ca să se înmoaie, nu să se ardă) în ulei suficient și la foc mic.

2

Porționați rasolul, ca să fiarbă mai ușor și mai repede.

3

Varza proaspătă fierbe în 15-20 de minute, așa că aveți grijă când o veți adăuga în oală.

4

După ce fierbe și se răcește, rasolul trebuie ales și porționat, dar în bucăți nu prea mari. Ar fi neplăcut să tăiați cu cuțitul bucățile mari de carne din ciorbă.

5

Borșul se adaugă înainte de ultimele două-trei clocote.

6

Presărați pătrunjelul la sfârșit, când ciorba este gata.

7

Înainte de servire, ciorba trebuie să se ”odihnească” 10-15 minute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de varza dulce, cu rasol afumat de porc" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pastă tartinabila de peste afumat - Rețeta rapidă și gustoasă

la 07:17

Pâinici Naan - Rețeta simplă și gustoasă care te va cuceri

ieri la 09:34

Amorul fructelor de-o vara - Reteta unui desert delicios

pe 21.06 la 18:31

Brownie cu căpșuni - Deliciul suprem cu ciocolată și fructe

pe 20.06 la 17:21

Ștrudel cu caise - Rețeta super rapidă și delicioasă

pe 20.06 la 15:26

TOP
utilizatori

Rocsi

2439 puncte

vasimur

158 puncte

RODIMUR

134 puncte

MotanLaOale

70 puncte

oanapl

7 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ciorba de varza de Bihor