Ciorbă rusească de varză roșie (Shty s krasnai kapusti)

de DinDragostePentruGatit in Ciorbe, 10 Apr 2012 | 7748 vizualizari

 

Ciorba de varză (Shty) este una cu specific lipovenesc. Este la fel de bună atât cu carne cât şi fără. Momentul şi modul în care se adaugă varza fac diferenţa între ciorba de faţă şi restul ciorbelor de varză.
De data asta am folosit varza roșie, normal ciorba se pregătește cu cea albă.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg varză roșie;
  • în jur de 1 kg cartofi;
  • 2 cepe;
  • 2-3 morcovi;
  • 150 g țelină;
  • 1 păstârnac;
  • 1 rădăcină pătrunjel;
  • 1 ardei mare;
  • 2 lămâi;
  • 3 lg bulion;
  • pătrunjel, mărar;
  • delikat;
  • sare.
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorbă rusească de varză roșie (Shty s krasnai kapusti):

Se curăţă, se spală, se toacă legumele (ceapa, cartofii, morcovii, păstârnacul, ţelina). Se pun la fiert în apă, sare și ulei de floarea soarelui.

Cum am spus şi mai sus, varza este cheia acestei ciorbe.

Se toacă mărunt, se stropește cu zeamă de lămâie și se pune de-o parte.

Am tocat-o la robot de data asta, mi se pare că e mai bună ciorba dacă e tocată cu cuțitul, eu nu am avut timp...

Se face "pirajarca" :)) (varza călită)

Într-o tigaie se pun 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui (dacă ciorba este grasă, se poate lua direct grăsimea deasupra acesteia) iar după ce s-a încins uleiul/grăsimea se adaugă varza tocată, se sotează 2-3 minute, se adaugă bulionul, se mai lasă alte 2-3 minute.

După ce legumele din ciorbă sunt fierte, se adaugă varza călită, cu ajutorul unei palete şi se fierbe la foc mic.

Poftă bună!

 

TIPS-URI

1

Se servește cu "suhariki" (pesmeţi) şi ardei iute sau ceapă roşie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorbă rusească de varză roșie (Shty s krasnai kapusti)" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de varza creata cu hrisca