Cozonac

de alldaycooking in Dulciuri, 21 Dec 2011 | 5131 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina alba 550 bio
  • 4 galbenuse
  • 75 gr unt
  • 120 ml ulei
  • 500 ml lapte
  • 5 linguri de fructoza
  • un varf de cutit sare
  • 50 gr drojdie proaspata
  • Umplutura:
  • 250 gr stafide
  • 200 gr mix de fructe deshidratate (migdale, papaya, mango, merisor, ananas, stafide)
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Intr-un castronel am pus 100 ml lapte caldut, 1 lingurita de fructoza si drojdia maruntita. Am presarat deasupra 2 linguri de faina si am lasat sa creasca aproximativ 15 minute (langa semineu, la caldurica). Restul de faina, amestecat cu sare si restul de fructoza, l-am pus intr-un castron, am facut o gropita la mijloc, am turnat maiaua si am adaugat cele 4 galbenusuri. Am topit untul si l-am amestecat cu uleiul astfel incat grasimea era usor calduta. Laptele l-am incalzit putin. Am inceput sa framant aluatul alternand adaugarea de lapte si grasime apana cand am obtinut un aluat destul de moale, dar care se desprindea de mana. Framantatul a durat aproximativ 15 minute. Am acoperit cu un servet curat si am asezat langa semineu sa isi dubleze volumul (aproximativ 30 de minute).

Am impartit aluatul: 3/4 l-am folosit pentru cozonac, 1/4 pentru gogosi. Aluatul pentru cozonac l-am impartit in 2 jumatati. Am intins fiecare bucata de aluat, pe una am presarat 250 de grame de stafide inmuiate in apa cu rom. Am rulat si am asezat cozonacul intr-o tava in care pusesem hartie de copt.

Pentru cel de-al doilea cozonac am folosit un mix ( 200 gr) de fructe deshidratate (migdale, papaya, mango, merisor, ananas, stafide). Am presarat fructele, putina scortisoara si o lingura de fructoza. Am rulat cozonacul si l-am asezat in tava.

Am lasat cozonacii la crescut, tot langa semineu, aproximativ 40 de minute. Inainte cu 10 de a pune cozonacul la copt, am introdus in cuptor o tava cu apa si am fixat temperatura de coacere la 175 grade Celsius. Am copt cozonacii timp de aproximativ 45-50 de minute. Cand am scos cozonacii din cuptor i-am uns cu unt si am presarat zahar praf.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (9)

alldaycooking 1

21.12.2011, 12:12

Multumesc frumos! E primul meu cozonac, sigur voi mai imbunatatii reteta, dar pentru prima incercare e satisfacator!

mena29 1

21.12.2011, 12:28

monik80 1

21.03.2015, 06:59

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu mere