Am avut un dovleac de placinta de 2 Kg si am facut o tarta din 750gr, iar din rest am facut dulceata pe care o voi folosi tot la prajiturit ca iarna-i lunga.
Am curatat dovleacul de coaja si de seminte.
L-am razuit si l-am stropit imediat cu zeama de la o lamaie.
Apa si zaharul le-am pus intr-un vas la fiert pe foc incet.
Am lasat asa pe foc pana s-a topit zaharul si s-a format un sirop mai grosut, apoi am adaugat dovleacul razuit.
Am lasat asa pe foc aproximativ 30 de minute, amestecand din cand in cand cu o spatula de lemn.
Am adaugat la final zaharul vanilat si esenta de vanilie dupa care am stins focul si am pus dulceata in borcanele sterilizate.
Am umplut 3 borcane de 400 gr.
Am pus capacele si le-am mai dat la cuptor pentru cinci minute la foc incet dupa care am lasat sa se raceasca acolo pana a doua zi.
Cel mai mult la aceasta dulceata imi place culoarea, este un portocaliu intens.