Mie imi place foarte mult bobul, mai ales ca gasesc foarte putin de obicei (mananc o data pe an cand gasesc facut de mamaie, la tara). Anul asta mi-a dat si mie si am facut jumatate din el deocamdata. In mod normal se face cu prajeala deasupra, cu ceapa si rosii sau bulion, dar cum prajeala nu este sanatoasa si sunt si proaspat operata, am facut un sos de bulion.
P.S.: este foarte migalos de curatat.
Bobul se pune in apa rece la inmuiat cu o zi inainte de preparare.
A doua zi, se ia fiecare bob si se curata de piele, eventual de gargarite.
Se fierbe in oala sub presiune cu o ceapa tocata si 2-3 linguri de ulei cu apa cat sa il acopere circa o ora. Dupa aceea se pune intr-o cratita si se mai fierbe pana cand scade apa de tot. Eventual se paseaza daca este necesar. Se pune sare, dupa gust.
Pentru sos, se fierb intr-o craticioara toate ingredientele circa 5-10 minute, pana cand se leaga. Sosul se pune peste bob.