De mult tot poftesc la o paine calda de casa, asa ca am pus mana sa fac. Este reteta simpla de paine adevarata!
Se pune drojdia intr-un bol cu lingura de zahar si se amesteca pana devine lichida.
Laptele se amesteca cu apa si se incalzeste maderat.
Se toarna o cana din amestecul de lapte si apa calduta si trei linguri de faina.
Se omogenizeaza si se pune la loc cald pentru 10 minute, acoperit cu un stergar.
Faina se cerne intr-un vas incapator si se pune si sarea.
Cand a crescut maiaua se toarna in mijlocul fainii si se incepe framantarea turnand lichid pana se formeaza un aluat care nu se lipeste de mana.
Se pune si uleiul si se framanta in continuare 10 minute.
Se loveste aluatul puternic de masa, sau se lasa sa cada de la inaltimea mainii in castronul pus pe podea de 10-12 ori. Ajuta la omogenizare si la afanarea aluatului.
Se mai framanta 10 minute si se mai arunca o data pentru afanare.
Se da forma rotunda, se taie in cruce deasupra, se presara faina, se acopera si se lasa la crescut la loc cald o ora si jumatate.
Cand este crescut, de doua ori volumul, se impatre in doua.
Se fac doua paini, sau o paine si niste turte ca la bunica, cum am facut eu.
Se da forma rotunda si se pune in tava tapetata cu hartie de copt.
Se taie deasupra si se mai lasa la crescut in tava 25-30 minute.
In cuptor se pune o tava cu apa pe randul cel mai de jos si se incalzeste la 160 grade 20 de minute.
Se introduce painea in cuptor la 160 grade pentru 15 minute iar apoi se da focul la 180 grade pentru inca 30-40 minute.
Cand incepe sa se rumeneasca se scoate tava cu apa din cuptor.
Se continua coacerea pana se rumeneste frumos.
Se scoate, se stropeste cu apa, se acopera cu un servet si se lasa la racit.
Se taie numai rece.
Calda se poate numai rupe, cea ce am si facut.
Pofta Buna!