Nu pot sa vă descriu ce miros de pâine proaspat coaptă m-a întâmpinat azi când am ajuns acasa.Mama a făcut pâine!!!!! Bucuria mi-a fost dublă,pentru că o făcuse mama şi pentru că era o pâine rumenă,pufoasă cu o crustă grozavă.Si cum nu am avut lumină bună pentru poze decât dimineaţă ,jumătate de pâine s-a „evaporat”.Si ca să vă conving,am să vă spun că i-am dus şi surorii mele un sandviş cu pâinică de asta şi când am întrebat-o cum a fost,a zis „Am mâncat-o dintr-o suflare aşa bună a fost!!!”.La fel ca în alte cazuri,contribuţia mea a fost doar la redactatul reţetei şi la pozatul preparatului.Am să vă spun cum a preparat mama pâinica asta buna de tot.
Mai întâi a fiert cartofii cu coaja,i-a curatat si i-a dat pe razatoare.
Drojdia a pus-o în putina apa calduta si a lasat-o sa dospeasca.
A cernut faina cu sarea peste cartofi.Faina se cerne atât pentru a scapa de impuritati cât si pentru a o „aera”,ceea ce este util mai ales la un aluat dospit.
A pus si drojdia peste faina si uleiul ,apoi a framântat cu apa calduţă pâna când aluatul a devenit ferm si nelipicios.
A acoperit vasul cu un servet curat si a lasat la dospit într-un loc caldut pâna si-a dublat volumul.Apoi a pus aluatul pe masa înfainata,l-a mai framântat putin si i-a dat o forma rotunda.
L-a pus apoi într-un vas de lut si l-a mai lasat sa creasca vreo 20 de minute.
A pus apoi vasul în cuptorul preâncalzit 45 de minute.
A scos pâinea pe un gratar,a acoperit-o cu un prosop si a lasat-o sa se raceasca.
Nu prea mult,ca asa calduţă e un deliciu.