Plăcintele Poale-n brau sunt specifice Moldovei, despre care toată lumea a auzit, măcar, din "Amintirile..." lui Ion Creangă... Sunt dulci si gustoase si se umplu cu bran
Pentru Poale-n brau - reteta traditionala de placinte moldovenesti ai nevoie de urmatoarele ingrediente: faina, drojdie, oua, zahar, branza. Din aceste ingrediente mi-au ieșit 16 plăcinte mari.
Cum se face Poale-n brau - reteta traditionala de placinte moldovenesti
Se face un aluat potrivit de moale din făină, drojdie, zahăr, cele două gălbenușuri, vanilie și laptele cald. Când aluatul s-a format, începeți să adăugați uleiul, puțin câte puțin, frământând și bătându-l. După ce s-a încorporat bine tot uleiul, aluatul se lasă la dospit, la căldură, acoperit cu un șervet curat.
În timp ce aluatul stă la dospit, se face umplutura. Se amestecă/mixează brânza de vaci (bine scursă) cu cele două ouă, albușurile rămase de la aluat, zahărul, vanilia, coaja rasă de lămâie și făina albă, până ce rezultă o compoziție uniformă și consistentă, bine legată.
Când aluatul a crescut și s-a dublat, se răstoarnă pe planșetă, se mai frământă puțin cu făină, pentru a nu se lipi, se rulează și apoi se porționează în 16 bucăți. Se ia o bucată de aluat și se formează cu sucitorul un pătrat cu latura de aproximativ 12 cm. Cu sucitorul se întind mai ales lateralele, lăsând mijlocul pătratului mai gros, în caz contrar, plăcinta va fi mai groasă deasupra (prin "ridicarea poalelor"/a colțurilor opuse) iar dedesubt va fi prea subțire. Puneți o lingură încărcată de compoziție în mijlocul pătratului și apoi uniți/lipiți colțurile opuse, prin apăsare (după cum se poate vedea în fotografiile pe care le-am postat).
Procedați la fel cu toate bucățile de aluat și puneți plăcintele formate într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt. Lăsați plăcintele câteva momente să se odihnească și între timp bateți bine un ou și ungeți-le apoi, uniform.
Dați tava la cuptor, la foc potrivit și când plăcintele s-au rumenit frumos, opriți focul, scoateți-le și pudrați-le cu zahăr pudră.
Sunt foarte bune, atât calde. cât și reci.
Există zone din Moldova unde în compoziție se pune și mărar tocat fin.
Iti recomandam sa incerci si reteta de Bucte cu branza si stafide, la fel de gustoase si bune sau, daca vrei sa impresionezi prin aspect, poti pregati si Trandafiri cu branza si stafide, niste placinte bune si ochioase.
Si aceste Placinte cu branza, pregatite la cuptor, sunt foarte gustoase si merita sa le incerci.
1
Folosiți lapte cald la frămăntat și țineți aluatul la căldură, pentru dospit.
2
Nu este nevoie să frământați mult timp. Odată ce ingredientele, în cantitățile și caracteristicile respective au fost încorporate, aluatul va fi lăsat acoperit la căldură și va crește.
3
Pentru reușita aluatului, este necesar ca făina și ouăle să fie la temperatura camerei, iar drojdia trebuie să fie proaspătă, sfărmicioasă, nu lipicioasă.
4
Brânza pentru compoziție trebuie să fie bine scursă. Dacă e bine scursă, puneți o singură lingură de făină albă în compoziție, dacă nu, va trebui să suplimentați acest ingredient. Compoziția trebuie să fie consistentă, legată.