Daca ma intrebi care sunt cele mai gustoase sarmalute , fara sa stau pe ganduri voi spune ca cele in foi de vita de vie . cu ajutorul foilor de vita se lucreaza mai usor decat cu foile de varza si sunt si mai ,,prietenoase '' pentru stomac .
Se pregatesc frunzele de vita de vie , li se taie coditele si se oparesc prin scufundarea rapida in apa clocotita in care s-a pus sare si otet .
Cepele si ardeiul se curata , se toaca marunt si se calesc in 100 ml ulei , se aduga si orezul care se prajeste pana incepe sa devina sticlos .se trage cratita de pe foc si se adauga carne tocata , boia , piper , sare , putin bulion , si o lingura de cimbru , se amesteca pana la omogenizare .
Se stropeste vasul roman [ de lut] cu ulei se presara cimbru si fenicul si se aseaza in ea sarmalutele impachetate . La ultimul strat se aseaza deasupra ceafa afumata ,rosii feliate si din nou cimbru si flori de fenicul,se stropeste cu suc de rosii ,un pahar de apa ,si ulei .Eu am taiat fideluta si doua foi de varza asa de ,,amorul artei ''. Se acopera vasul roman cu folie si se pune la cuptorul incins ,dupa 30 min se indeparteaza folia si se mai lasa 15 min sa se rumeneasca .
Se servesc cu smantana sau cu iaurt