Nu puteam sa astept Sarbatorile de iarna fara turta dulce, mai ales ca imi place mult sa fac tot ce inseamna forme decupate si 'pictate' . Anul acesta am zis ca incerc si o alta reteta si am ales sa o fac pe cea de la Bucatar Maniac (desi imi place mult de tot si varianta mea cu miere). Am facut mici modificari dar am fost tare multumita de rezultat si cu siguranta am sa mai fac.
Sa ne apucam de treaba pentru ca o sa dureze ceva. E si mai bine daca aveti si ajutoare, mai ales la partea finala asa cum am avut eu :).
Mai intai punem cele 200 gr de zahar la caramelizat peste care turnam100 ml apa calda. Turnam toata apa dintr-o data si ne ferim repede sa nu ne arda aburii si stropii. Lasam sa fiarba pana se topeste caramelul, apoi luam de pe foc si lasam sa se raceasca.
Intr-un bol amestecam galbenusurile cu 150 gr zahar, untura, condimentele si laptele in care am stins amoniacul. Adaugam siropul racit si apoi treptat incorporam faina.
O sa simtiti cand framantati cam cata faina trebuie sa cuprinda (am vazut ca in reteta scria aprox 1 kg insa la mine a fost suficient 900 gr). Trebuie sa aveti un aluat legat usor de intins. Aluatul ramane usor lipicios din cauza siropului.
Imbracam aluatul in folie alimentara si dam la frigider minim 5 ore. Puteti sa il lasati si peste noapte la frigider.
Scoatem din frigider si impartim aluatul in 4 bucati. Pe rand intindem cate o foaie de aprox 5 mm grosime pe masa tapetata cu faina (aluatul devine usor lipicios insa nu am avut probleme sa il intind) si decupam formele dorite.
Aluatul ramas dupa ce decupam il punem deoparte si impreuna cu resturile de la celelalte foi intinse il framantam din nou si il intindem apoi si decupam forme pana se gata aluatul.
Formele le asezam in tava tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptorul preincalzit la 170 de grade aprox 6-7 minute, trebuie sa fie putin aurii deasupra dar inca moi.
Scoatem tava din cuptor si dupa ce s-au racit putin scoatem turta dulce din tava si lasam sa se raceasca complet. Procedam asa cu toate formele decupate.
Pregatim glazura: albusurile la temperatura camerei le batem spuma si adaugam treptat zaharul si zaharul vanilat.
Ungem cu aceasta glazura turta dulce si ornam cu bombonele colorate.
Eu am folosit si colorant alimentar si am pictat formele pentru ca am vrut sa fie mai vesele, dar le puteti lasa foarte bine si doar albe.
Lasam sa se usuce glazura pana a doua zi apoi le pastram in vas acoperit sau in punga de hartie. Ele se vor inmuia pe masura ce stau.
1
In loc de glazura din albus de ou putem folosi glazura din zeama de lamaie cu zahar pudra