Zacuscă iute

de ionix in Zacusca, 7 Sep 2010 | 8511 vizualizari

 

Eu am făcut portie dublă pentru că soţul meu mănâncă la greu :p
Dintr-o porţie ies cam 9-10 borcane de 800 g…

 

INGREDIENTE

  • 12 kg vinete
  • 15 kg ardei capia de aia iuţi
  • 5 kg gogoşari
  • 5 kg ceapă galbenă
  • 3 l suc de roşii
  • 600 g pastă de tomate
  • 2 l ulei floriol sau bunica pentru salată (eu aşa am pus)
  • 1 plic de 17 g cu piper boabe
  • 4 linguri cu sare mare
  • câteva foi de  dafin
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Zacuscă iute:

Vinetele se coc, se scot pe ziare, se curăţă cât sunt fierbinţi, se lasă în apă rece circa 15-20 de minute şi apoi se pun la scurs.

Ardeii capia şi gogoşarii se coc, se dau cu sare mere, se pun într-un vas şi se acopera bine cu hârtie sau ziare, se decojesc şi se aşează într-un alt vas. Dupa aceea tocati cubulete : ardeii, gogosarii si vinetele. Când aveti pregatite vinetele şi ardeii, tocaţi ceapa cubuleţe.

În ceaunul mare punem la încins uleiul şi adaugăm ceapa. Lăsăm până se înmoaie- nu mai mult de 20 de minute- adăugăm ardeii capia iuţi şi amestecăm bine. Lăsam la foc mic încă vreo 10 minute, adăugăm vinetele, amestecăm bine, după încă 10 minute adăugăm sosul de roşii amestecat cu pasta de tomate, amestecăm şi mai lăsăm încă 10-15 minute.

Între timp încingem bine cuptorul.

După ce am încorporat bine ingredientele, adăugăm sare şi piperul boabe iar apoi dăm la cuptor. Se amestecă din când în când pentru a nu risca să se prindă de oala şi să se afume zacusca. Se lasă la fiert până când tot uleiul pluteşte deasupra, eu am fiert-o cam 5-6 ore.

Se pune fierbinte în borcane, se pune cate o frunza de dafin deasupra, se înşurubează bine, se întorc borcanele cu fundu-n sus şi se acoperă cu o pătură groasă până se răcesc(maxim 2 zile). Când s-au răcit se întorc borcanele şi  se dau în cămară sau la boxă.

Poftă bună şi spor la copt!

 

TIPS-URI

1

Eu am făcut de două ori într-un ceaun mare. (adică jumătate din cantităţi într-o tranşă iar apoi cealaltă tranşă)

2

Modalitatea de cojire a ardeilor, cu sare, este foarte eficientă şi astfel nu pierdeţi din sucul bun al ardeilor.

3

Atenţie! Se lasă mereu numai la foc mic, puneti chiar o tabla groasă sub ceaun.

Daca ti-a placut reteta noastra "Zacuscă iute" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

Julie 1

10.09.2010, 09:03

Este intr-adevar multa munca, dar ce incantare cand te delectezi cu asa ceva!!...

ionix 1

13.09.2010, 12:12

@Medi... dau, ca am de unde @Julie... asa-i... la iarna o sa merite atata munca...

elena1988 1

11.02.2011, 17:04

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Zacusca cu ciuperci