Apa se pune la incalzit.
faina se pune intr-un lighean.
peste faina se pune untura,chimenul si sarea si apa calda atat cat sa iese un aluat tare, usor de modelat.
cand e gata aluatul,se iau bucatele mici si se fac bilute.
se pun in forma incinsa,rand pe rand,se intoarce forma pe o...
umplutura:
stafidele se pun la inmuiat in apa fierbinte cu putina esenta de rom.
albusurile se bat spuma cu zaharul.
nuca macinata se amesteca cu albusurile batute spuma,se taie bucatele de rahat,se adauga stafidele inmuiate,esenta de rom si lapte cat sa fie bine inmuiata compozitia de...
Pandispanul:
Separam ouale.
Galbenusurile le mixam spuma cu zaharul pana se topesc cristalele,iar compozitia isi dubleaza volumul.
Adaugam esenta si praful de copt,iar mai apoi faina treptat.
Albusurile le batem spuma separat.
La urma incorporam in compozitia de galbenusuri,albusurile...
Aluatul:
se puna faina intr-un lighean iar in mijloc se face o gaura.se incalzeste apa minerala.cateva linguri de apa minerala se amesteca cu o lingura de faina pe care o turnam in acea gaura.
drojdia o frecam cu putin zahar si ulei si o turnam tot in acea gaura.
lasa pana creste...
Marubtaiele se spala bine si se pun la fiert in apa(ficatul si plamanul se pun mai tarziu ca fierb mai repede)cu vegeta si piper.
cand sunt fiarte ,se scurge apa ramasa si se lasa la racit.
cand s-au racit se dau pe masina de tocat.
ceapa se spala,se toaca marunt.
patrunjelul si...
Ouale se spala bine cu detergent de vase,se clatesc din abundenta cu apa,se pun intr-o oala cu apa rece la fiert cu putina sare.
le fierbeti cat de mult doriti(ori le faceti moi ,ori tari,depinde de preferinte).
cand sunt gata fierte ,opriti focul.
preparati vopseaua conform...
Cartofii se curata ,se spala si se taie in 6 sau in cate felii doriti.
ii asezati intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
intr-u castron se amesteca apa,pasta de tomate,vegeta,piper,usturoiul tocat marunt,uleiul si rosia taiata cuburi.
se amesteca bine toate si se toarna peste cartofi....
Cartofii se spala bine si se pun la fiert in coaja intr-o oala cu apa si un strop de sare.
ceapa se curata si se toaca marunt(sau solzisori)
gogosarii se taie cubulete
rosia la fel se taie cubulete
cand cartofii sunt fierti,ii luati de pe foc,ii lasati sa se raceasca apoi ii taiati...
Apa se amesteca cu zaharul si uleiul.acestea se mixeaza pana se topeste zaharul.
pestea acestea se adauga praful de copt stins cu putin otet sau zeama de lamaie.
apoi se pune esenta,zaharul vanilat,,nuca macinata si la urma faina.
jumatate din compozitie se pune in alta cratita si se...
Ciupercile se spala bine si se taie felii.
ceapa se curata,se spala si se toaca marunt
morcovul se curata, se spala si se taie rondele.
intr-o oala mai mica se pune putin ulei,se adauga ciupercile si se invart de vreo 2 ori.
apoi se pune apa,ceapa,morcovul si se lasa pana scade...
Cartofii se curata,se spala,se taie pe latime dar nu pana jos cam 3 sferturi baza sa ramana intreaga.
morcovul se curatat,se spala si se taie rondele.
ciupercile se spala si se taie felii.
intre cartofi se pun felii de ciuperci si morcov.
apoi se rup bucati de staniol.se dau cu putina...
Pieptul de pui se spala bine,se portioneaza,se bate cu ciocanul de snitzele,se condimenteaza cu sare,piper si boia dulce si se lasa asa circa15-20min.
ouale se bat bine,se adauga apa minerala,faina,vegeta si piper si se amesteca toate bine.
bucatelele de carne se dau prin compozitia...
Graul se spala in 4-5 ape.
intr-o oala de tuci se pune apa peste care se pune graul si un stop de sare.
aceasta se da la cuptor si se invarte din cand in cand cu o lingura de lemn(se poate face si pe aragaz)
se fierbe insa nu prea tare ca atunci cand se raceste se mai ingroasa,bobul...
Copanelele se spala bine(eu le-am scos si pielita),le crestam.
usturoiul il tocam marunt.peste el punem berea,uleiul,piper,vegeta,boia dulce si le amestecam bine.
peste acest amestec punem copanelele si le dam la frigider circa 1 ora.
peste 1 ora punem gratarul pe foc si punem...
Cartofii ii curatam ,ii spalam si ii taiem cubulete.
ceapa o curatam,o spalam si o tocam marunt.
morcovul il curatam ,il spalam si il dam pe razatoarea cu ochiuri mari.
ardeiul rosu si verde il tocam.
rosia o curatam de pielita si o tocam marunt.
intr-o oala de 6-7 litri punem pe 3...
Ciupercile le curatati de pielita,le spalati bine si le taiati felii.
ceapa se curata,se spala si se toaca marunt.
intr-o cratita se pune putin ulei peste care se pun ciupercile si ceapa.se pune un capac peste ele,se amesteca din cand in cand.
o lasati la foc pana se retrage toata apa...
mai intai se face crema.se fraca pachetul de margarina cald nu d la frigider,cu zaharul pana acesta se topeste.cand acesta e topit se adauga esenta de vanilie,nuca de cocos si coaja de portocale si se amesteca bine.
biscuitii se dau pe masina de nuca.
apa cu zaharul si cacaoa se pun intr-o...
1 cana de zahar se pune intr-o craticioara la topit.cand e gata topit se adauga cana de apa.cand se topi de tot zaharul,se stinge focul,se pune si cealalta cana cu zahar si se mesteca pana se topeste apoi se lasa sa se raceasca.
cand e rece se pune peste uleiul,praful de copt stins,esenta de...
Se curata cartofii,se spala bine,se dau pe razatoare cu ochiu mic apoi se storc bine de zeama.
ceapa se curata si se da si ea tot prin razatoarea mica
usturoiul il curatam si se piseaza bine.patrunjelul si mararu se toaca marunt.
cartofii razuiti.ceapa ,usturoiul,verdeata se amesteca...
Faina se pune intr-un lighean.
peste faina se pune zaharul,margarina,zaharul vanilat,coaja de portocala si esenta de lamaie.
drojdia se pune intr-o farfurie si se amesteca cu 1 lingura zahar si o lingurita ulei bine bine apoi se pune in lighean peste faina.
se pune apa si incep sa se...
Copanelele se spala bine.
intr-o cratita se pune putin ulei si se pun copanelele si se prajesc pe ambele parti cat sa iasa sangele(2 min pe o parte si 2 min pe cealalta).
apoi se adauga o cana si jumatate de apa.
ceapa se toaca marunt,morcovul se taie rondele,ardeiul se toaca si el si se...
Fasolea se decongeleaza.
Ceapa se toaca marunt se,se pune intr-o tigaie la inmuiat in putin ulei.
Peste ceapa se adauga fasolea,se pun circa 2 cani apa.
Dupa care morcovul se taie rondele,ardeiul se toaca si el si se pun peste fasole.
Cand fasolea e fiarta se adauga pasta de tomate...
Ceapa se toaca marunt si se pune la inmuiat in ulei.
cand e pe jumatate inmuiata puneti morcovul dat pe razatoarea mare.cand s-a inmuiat si acesta puneti ciupercile date pe masina de tocat ,ardeiul rosu
si pasta de tomate.mai invartiti de cateva ori si dati deoparte compozitia.
orezul se...
Apa se pune cu zaharul si se amesteca pana acesta se topeste.
dupa care se adauga uleiul,faina treptat,cacaoa,praful de copt,esenta si coaja de portocale.
copmpozitia obtinuta se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
peste ea se pun bucatele de miez de nuca si se da la cuptorul...
Puiul il transati ,se parleste putin la flacara de la aragaz pentru a indeparta tot puful si se spala bine.
intr-o oala de vreo 8 litri se pune cam pe trei sferturi cu apa si se pun bucatile de pui acolo.cand face spuma luati cu lingura toata spuma.
cand incepe sa fiarba puneti ardeiu rosu...
Intr-o oala puneti niste apa la fiert.
Cind incepe sa fiarba puneti spiralele in oala 10-15 min pana sunt fierte.
cand sunt gata de fiert se scurge apa,se adauga margarina ,zaharul pudra,esenta si nuca macinata(cat de multa doriti depinde cum va plac).
amestecati bine toate si puneti pe...
Socata reteta bunicii
Intr-o oala se pune apa la fiert .
cand incepe sa fiarba puneti si florile de soc si lasati sa dea dea cateva clocote.
apoi trageti oala de de foc si o mai lasati sa stea asa 30-40 min.
dupa aceasta o strecurari si aruncati florile la gunoi si adaugati zaharul si...
Stafidele se pun la inmuiat in apa fierbinte ,esenta de rom si putin zahar.
Galbenusurile se bat cu zaharul .se pune uleiul trepatat ,apoi faina si praful de copt.
Albusurile se bat spuma si se adauga peste compozitia.
Se amesteca bine toate se adauga vanilia si coaja de lamaie si...
Intr-un bol, punem apa minerala, uleiul si zaharul.
Amestecam cu telul pana zaharul este topit.
Cernem faina, o incorporam treptat sa nu ramana cocoloase. Daca folositi faina de magazin, este posibil sa mai aveti nevoie de o lingura in plus.
Amestecam praful de copt zeama de lamaie, il...
Galbenusurile se fraca bine cu 170 gr zahar.peste ele adaugati margarina si frecati bine de tot.
apoi se pune laptele,faina,cacaoa,praful de copt si esenta.
se bat toate ingredientele bine .
compozitia se pune intr-o tava tapetata cu hartie se pun si cateva bucatele de miez de nuca...
Saratele gustoase
Apa se pune la incalzit. faina se pune intr-un lighean. peste faina se pune untura,chimenul si sarea si apa calda atat cat sa iese un aluat tare, usor de modelat. cand e gata aluatul,se iau bucatele mici si se fac bilute. se pun in forma incinsa,rand pe rand,se intoarce forma pe o...
Cozonac traditional
umplutura: stafidele se pun la inmuiat in apa fierbinte cu putina esenta de rom. albusurile se bat spuma cu zaharul. nuca macinata se amesteca cu albusurile batute spuma,se taie bucatele de rahat,se adauga stafidele inmuiate,esenta de rom si lapte cat sa fie bine inmuiata compozitia de...
Pasca cu pandispan
Pandispanul: Separam ouale. Galbenusurile le mixam spuma cu zaharul pana se topesc cristalele,iar compozitia isi dubleaza volumul. Adaugam esenta si praful de copt,iar mai apoi faina treptat. Albusurile le batem spuma separat. La urma incorporam in compozitia de galbenusuri,albusurile...
Pasca cu branza si budinca
Aluatul: se puna faina intr-un lighean iar in mijloc se face o gaura.se incalzeste apa minerala.cateva linguri de apa minerala se amesteca cu o lingura de faina pe care o turnam in acea gaura. drojdia o frecam cu putin zahar si ulei si o turnam tot in acea gaura. lasa pana creste...
Drob cu ou si fara
Marubtaiele se spala bine si se pun la fiert in apa(ficatul si plamanul se pun mai tarziu ca fierb mai repede)cu vegeta si piper. cand sunt fiarte ,se scurge apa ramasa si se lasa la racit. cand s-au racit se dau pe masina de tocat. ceapa se spala,se toaca marunt. patrunjelul si...
Oua rosii frumos decorate
Ouale se spala bine cu detergent de vase,se clatesc din abundenta cu apa,se pun intr-o oala cu apa rece la fiert cu putina sare. le fierbeti cat de mult doriti(ori le faceti moi ,ori tari,depinde de preferinte). cand sunt gata fierte ,opriti focul. preparati vopseaua conform...
Cartofi la cuptor
Cartofii se curata ,se spala si se taie in 6 sau in cate felii doriti. ii asezati intr-o tava tapetata cu hartie de copt. intr-u castron se amesteca apa,pasta de tomate,vegeta,piper,usturoiul tocat marunt,uleiul si rosia taiata cuburi. se amesteca bine toate si se toarna peste cartofi....
Salata orientala
Cartofii se spala bine si se pun la fiert in coaja intr-o oala cu apa si un strop de sare. ceapa se curata si se toaca marunt(sau solzisori) gogosarii se taie cubulete rosia la fel se taie cubulete cand cartofii sunt fierti,ii luati de pe foc,ii lasati sa se raceasca apoi ii taiati...
Prajitura "Zi si noapte" cu nuca
Apa se amesteca cu zaharul si uleiul.acestea se mixeaza pana se topeste zaharul. pestea acestea se adauga praful de copt stins cu putin otet sau zeama de lamaie. apoi se pune esenta,zaharul vanilat,,nuca macinata si la urma faina. jumatate din compozitie se pune in alta cratita si se...
Mancarica de ciuperci
Ciupercile se spala bine si se taie felii. ceapa se curata,se spala si se toaca marunt morcovul se curata, se spala si se taie rondele. intr-o oala mai mica se pune putin ulei,se adauga ciupercile si se invart de vreo 2 ori. apoi se pune apa,ceapa,morcovul si se lasa pana scade...
Cartofi acordeon de post
Cartofii se curata,se spala,se taie pe latime dar nu pana jos cam 3 sferturi baza sa ramana intreaga. morcovul se curatat,se spala si se taie rondele. ciupercile se spala si se taie felii. intre cartofi se pun felii de ciuperci si morcov. apoi se rup bucati de staniol.se dau cu putina...
Snitel la cuptor
Pieptul de pui se spala bine,se portioneaza,se bate cu ciocanul de snitzele,se condimenteaza cu sare,piper si boia dulce si se lasa asa circa15-20min. ouale se bat bine,se adauga apa minerala,faina,vegeta si piper si se amesteca toate bine. bucatelele de carne se dau prin compozitia...
Arpacas(grau fiert)
Graul se spala in 4-5 ape. intr-o oala de tuci se pune apa peste care se pune graul si un stop de sare. aceasta se da la cuptor si se invarte din cand in cand cu o lingura de lemn(se poate face si pe aragaz) se fierbe insa nu prea tare ca atunci cand se raceste se mai ingroasa,bobul...
Gratarel de pui cu cartofi ciupercute
Copanelele se spala bine(eu le-am scos si pielita),le crestam. usturoiul il tocam marunt.peste el punem berea,uleiul,piper,vegeta,boia dulce si le amestecam bine. peste acest amestec punem copanelele si le dam la frigider circa 1 ora. peste 1 ora punem gratarul pe foc si punem...
Ciorbita de legume cu cartofi
Cartofii ii curatam ,ii spalam si ii taiem cubulete. ceapa o curatam,o spalam si o tocam marunt. morcovul il curatam ,il spalam si il dam pe razatoarea cu ochiuri mari. ardeiul rosu si verde il tocam. rosia o curatam de pielita si o tocam marunt. intr-o oala de 6-7 litri punem pe 3...
Ciulama de ciuperci
Ciupercile le curatati de pielita,le spalati bine si le taiati felii. ceapa se curata,se spala si se toaca marunt. intr-o cratita se pune putin ulei peste care se pun ciupercile si ceapa.se pune un capac peste ele,se amesteca din cand in cand. o lasati la foc pana se retrage toata apa...
Rulada cu banane
mai intai se face crema.se fraca pachetul de margarina cald nu d la frigider,cu zaharul pana acesta se topeste.cand acesta e topit se adauga esenta de vanilie,nuca de cocos si coaja de portocale si se amesteca bine. biscuitii se dau pe masina de nuca. apa cu zaharul si cacaoa se pun intr-o...
Turta dulce cu piersici si portocale
1 cana de zahar se pune intr-o craticioara la topit.cand e gata topit se adauga cana de apa.cand se topi de tot zaharul,se stinge focul,se pune si cealalta cana cu zahar si se mesteca pana se topeste apoi se lasa sa se raceasca. cand e rece se pune peste uleiul,praful de copt stins,esenta de...
Tocinei de cartofi
Se curata cartofii,se spala bine,se dau pe razatoare cu ochiu mic apoi se storc bine de zeama. ceapa se curata si se da si ea tot prin razatoarea mica usturoiul il curatam si se piseaza bine.patrunjelul si mararu se toaca marunt. cartofii razuiti.ceapa ,usturoiul,verdeata se amesteca...
Cornuri cu nuca si gem de post
Faina se pune intr-un lighean. peste faina se pune zaharul,margarina,zaharul vanilat,coaja de portocala si esenta de lamaie. drojdia se pune intr-o farfurie si se amesteca cu 1 lingura zahar si o lingurita ulei bine bine apoi se pune in lighean peste faina. se pune apa si incep sa se...
Tocanita de pui cu ciuperci
Copanelele se spala bine. intr-o cratita se pune putin ulei si se pun copanelele si se prajesc pe ambele parti cat sa iasa sangele(2 min pe o parte si 2 min pe cealalta). apoi se adauga o cana si jumatate de apa. ceapa se toaca marunt,morcovul se taie rondele,ardeiul se toaca si el si se...
Mancare de fasole verde de post
Fasolea se decongeleaza. Ceapa se toaca marunt se,se pune intr-o tigaie la inmuiat in putin ulei. Peste ceapa se adauga fasolea,se pun circa 2 cani apa. Dupa care morcovul se taie rondele,ardeiul se toaca si el si se pun peste fasole. Cand fasolea e fiarta se adauga pasta de tomate...
Sarmalute de post in oala de lut
Ceapa se toaca marunt si se pune la inmuiat in ulei. cand e pe jumatate inmuiata puneti morcovul dat pe razatoarea mare.cand s-a inmuiat si acesta puneti ciupercile date pe masina de tocat ,ardeiul rosu si pasta de tomate.mai invartiti de cateva ori si dati deoparte compozitia. orezul se...
Negreasa de post cu glazura
Apa se pune cu zaharul si se amesteca pana acesta se topeste. dupa care se adauga uleiul,faina treptat,cacaoa,praful de copt,esenta si coaja de portocale. copmpozitia obtinuta se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt. peste ea se pun bucatele de miez de nuca si se da la cuptorul...
Ciorbita de pui
Puiul il transati ,se parleste putin la flacara de la aragaz pentru a indeparta tot puful si se spala bine. intr-o oala de vreo 8 litri se pune cam pe trei sferturi cu apa si se pun bucatile de pui acolo.cand face spuma luati cu lingura toata spuma. cand incepe sa fiarba puneti ardeiu rosu...
Spirale cu nuca
Intr-o oala puneti niste apa la fiert. Cind incepe sa fiarba puneti spiralele in oala 10-15 min pana sunt fierte. cand sunt gata de fiert se scurge apa,se adauga margarina ,zaharul pudra,esenta si nuca macinata(cat de multa doriti depinde cum va plac). amestecati bine toate si puneti pe...
Socata reteta bunicii
Socata reteta bunicii Intr-o oala se pune apa la fiert . cand incepe sa fiarba puneti si florile de soc si lasati sa dea dea cateva clocote. apoi trageti oala de de foc si o mai lasati sa stea asa 30-40 min. dupa aceasta o strecurari si aruncati florile la gunoi si adaugati zaharul si...
Fursecuri cu stafide
Stafidele se pun la inmuiat in apa fierbinte ,esenta de rom si putin zahar. Galbenusurile se bat cu zaharul .se pune uleiul trepatat ,apoi faina si praful de copt. Albusurile se bat spuma si se adauga peste compozitia. Se amesteca bine toate se adauga vanilia si coaja de lamaie si...
Clatite de post
Intr-un bol, punem apa minerala, uleiul si zaharul. Amestecam cu telul pana zaharul este topit. Cernem faina, o incorporam treptat sa nu ramana cocoloase. Daca folositi faina de magazin, este posibil sa mai aveti nevoie de o lingura in plus. Amestecam praful de copt zeama de lamaie, il...
Dinti de negru
Galbenusurile se fraca bine cu 170 gr zahar.peste ele adaugati margarina si frecati bine de tot. apoi se pune laptele,faina,cacaoa,praful de copt si esenta. se bat toate ingredientele bine . compozitia se pune intr-o tava tapetata cu hartie se pun si cateva bucatele de miez de nuca...