Desert briose-lalele

de Ancutsa in Prajituri, 25 Mar 2018 | 3210 vizualizari

 

Brioşe cu pandişpan pufos, cremă de ness, cremă ganache, decorate cu lalele din cremă de ciocolată în diferite culori. Iubesc lalelele şi-mi doream mult un dui în formă de lalea, dar pe internet transportul costă cât duiul, aşa că am renunţat şi m-am descurcat cu ce am avut, construindu-le din bucăţi, de aceea sunt mai micuţe.

 

INGREDIENTE

  • 5 ouă
  • 4 linguri zahăr
  • un vârf linguriţă sare
  • 150 ml ulei
  • 3 linguri apă fierbinte
  • un plic praf de copt
  • 5 linguri făină
  • Sirop:
  • 300 ml apă
  • 2 linguri zahăr
  • O linguriţă esenţă de rom
  • Crema ganache:
  • 80 ml frişcă lichidă
  • 40 g ciocolată amăruie
  • 40 g ciocolată cu lapte
  • Crema de ness:
  • 300 ml lapte
  • 1 lingură amidon
  • 4 linguri zahăr
  • 2 pătrăţele de ciocolată amăruie
  • 1 lingură ness
  • 50 g unt
  • Decor:
  • 80 g ciocolată albă
  • O lingură lapte
  • 80 ml frişcă lichidă
  • Coloranţi alimentari roşu şi verde
  • Puţină zeamă de la dulceaţa de mure
Portii: 18
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert briose-lalele:

Pentru brioşe: se bat spumă, cu mixerul, albuşurile cu un praf de sare şi zahărul, se adaugă treptat gălbenuşurile, uleiul, apa fierbinte, făina şi praful de copt. Se obţine o compoziţie moale, pufoasa care se toarnă în diferite tăvi pentru brioşe. Eu am avut mai multe forme de flori. Ţineţi cont să nu umpleţi forma până sus, pentru că ele se umflă la copt.

Se coc la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, aprox 15 minute (în funcţie de cuptor) sau până se fac uşor aurii, dar aveţi grijă să nu le uscaţi. Se obţin 18 brioşe. Se lasă la răcit.

Pentru sirop: acesta se prepară din apă şi zahăr, se lasă să fiarbă cam 5 minute, după ce se dă de pe foc, se adaugă esenţă de rom.

Pentru crema de ness: se pune pe foc mic o crăticioară cu laptele, zahărul, amidonul şi nessul. Se amestecă bine cu un tel şi se fierbe până se îngroaşă. Se dă de pe foc, se adaugă ciocolata neagră şi untul şi se amestecă bine. Se lasă la răcit.

Pentru crema ganache: se încălzeşte pe foc mic, într-un ibric, frişca lichidă atât cât să frigă la deget, se toarnă în castronul în care am mărunţit ciocolată şi se amestecă bine. Se lasă la răcit, apoi se bate cu mixerul ca la frişcă, până devine consistentă, dar nu tare.

Asamblare şi decor: fiecare brioşă se taie în două foi, se însiropează, se umple cu cremă de ness şi puţină cremă ganache, se îmbracă tot în cremă ganache.

Pentru lalele: se topeşte ciocolata albă împreună cu puţin lapte într-un ibric pus pe foc mic sau pe baie de abur, se lasă la răcit. Se adaugă frişca lichidă, amestecând cu o linguriţă sau o spatulă (nu cu mixerul) până capătă consistenţă. Se împarte în mai multe ceşcuţe pentru a amesteca cu diferite culori. Lalele roz sunt cu colorant alimentar, iar cele mov sunt cu zeama de la dulceaţa de mure. Este mai bine să le coloraţi cu zeama de la diferite dulceţuri, doar că ţineţi cont că se subţiază crema şi e mai dificil de ornat.

 

Timp de coacere: aprox 45min (15min fiecare tavă)

Timp de pregătire: 1h 30min

Porţii: 18

 

Poftă Bună!

 

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2018/03/briose-lalele.html

TIPS-URI

1

1. Lalele roz sunt cu colorant alimentar, iar cele mov sunt cu zeama de la dulceaţa de mure. Este mai bine să le coloraţi cu zeama de la diferite dulceţuri, doar că ţineţi cont că se subţiază crema şi e mai dificil de ornat.

2

2. Ciocolata albă face crema pentru ornat mai stabilă decât dacă am orna doar cu frişcă colorată. Ţineţi cont însă că frişca se adaugă lichidă peste ciocolata albă topită şi răcită, pentru că pe măsură ce amestecăm, crema se întăreşte.

3

3. Spre deosebire de crema la care folosim făină şi se îngroaşă mai repede, în varianta cu amidon, am observat că se încheagă un pic mai greu, dar după ce se răceşte, crema se mai întăreşte, căpătând consistenţa unei budinci. Dacă aţi fost tentat să puneţi mai mult amidon, iar crema, după ce s-a răcit, vi se pare prea groasă, o puteţi subţia cu puţin lapte rece!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert briose-lalele" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Muffins cu visine