Desert prajitura Mimoza

de Ina in Prajituri, 27 Oct 2012 | 107652 vizualizari

 

O prajitura delicioasa pe care am facut-o prima data in clasa a X-a, dupa o reteta preluata de la profesoara mea de chimie :D Gustul acestei prajituri compenseaza munca depusa! Reteta cu numarul 300 :)

 

INGREDIENTE

  • Foile:
  • 2 lingurite cu miere
  • 1 ou
  • 100 g margarina Rama
  • o cana de zahar
  • o lingurita de bicarbonat
  • 4 linguri cu lapte
  • faina alba
  • Crema:
  • 200 g unt
  • o cana cu zahar farin
  • 250 ml de lapte
  • 4 linguri cu gris
  • o lingura cu esenta de fistic
  • In plus : gem de prune
  • Glazura:
  • 2 albusuri
  • o cana de zahar farin
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Mimoza:

Foile: Se pun ingredientele pe foc pana incep sa fiarba. Se lasa sa se raceasca si se pune faina cat sa obtinem un aluat nelipicios, usor de modelat. Intindem pe rand 4 foi pe care le coacem pe dosul tavii tapetate cu faina.  

Crema: Frecam untul cu zaharul farin pana obtinem o spuma aerata. Separat, fierbem 250 ml de lapte cu 4 linguri de gris, obtinand un bulgare de consistenta unei mamaligi tari. Lasam sa se raceasca, apoi incorporam bulgarele de gris in spuma de unt cu zahar, adaugand si  o lingura cu esenta de fistic.

Asamblare: Peste prima foaie intindem jumatate din crema de gris  si acoperim cu a doua foaie pe care o ungem cu  un strat consistent de gem de prune. Asezam a treia foaie, acoperim cu cealalta jumatate din crema de gris peste care punem ultima foaie, pe care o glazuram. 

Glazura: Frecam albusurile cu zaharul deasupra unui vas cu apa fiarta pana se leaga bine si obtinem o spuma alba, sticloasa si care nu curge de pe tel.

Intindem glazura fierbinte peste ultimul blat, ajutandu-ne de un cutit cu lama lata. Cand glazura se intareste, acoperim prajitura cu o folie alimentara peste care asezam o placa dreapta ( un tocator, eventual ) si greutati, pentru uniformizarea cremelor si fragezirea mai rapida a foilor. Pastrarea greutatilor pe prajitura se face doar pentru 2-3 ore, dupa care prajitura se tine la rece inca 24 ore inainte de a se portiona.  

TIPS-URI

1

Desi gemul de prune se preteaza cel mai bine la aceasta prajitura, el poate fi inlocuit cu orice alt tip de gem acrisor ( ex. de caise)

2

La realizare glazurii nu exagerati cu frecatul albusurilor pe baia de apa fierbinte, intrucat riscati sa se pietrifice si sa nu mai puteti intinde glazura pe prajitura . Eu asta am patit, de aceea am incercat sa salvez situatia cu fulgi de cocos presarati peste "gramajoarele" de glazura 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Mimoza" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (125)

Alexandra Burz 1

26.11.2013, 11:32

cat de bine arata...

claudiaO 1

26.11.2013, 11:44

arata bine tare..cred ca este foarte buna ...hmmm

remusiserban 1

12.02.2023, 11:05

Daca ati facut prajitura in clasa a X-a dupa o reteta preluata, acum ar trebui sa indicati cantitatile mai exact. Cat are o cesca si cata faina?

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu foi diferite