Porumbul reprezinta o sursa bogata de nutrienti, printre care tiamina (vitamina B1), acidul pantotenic B5 (vitamina), acidul folic, fibrele, vitamina C, fosforul si manganul. Pe langa beneficiile acestuia pentru sanatatea organismului, va prezentam si o reteta de pizza cu porumb.
Daca la inceput porumbul era folosit doar pentru faina si unele bauturi, acum este cunoscut in toata lumea si consumat sub diverse forme. Porumbul este o sursa bogata de nutrienti, printre care tiamina (vitamina B1), acidul pantotenic B5 (vitamina), acidul folic, fibrele, vitamina C, fosforul si manganul.
Fosforul din porumb ajuta la mentinerea unei greutati normale, a functionarii optime a rinichilor si la mentinerea sanatatii oaselor. Magneziul regleaza ritmul inimii, iar, in ceea ce priveste folatii, acestia sunt esentiali mai ales in timpul sarcinii.
Consumul de porumb este benefic pentru inima, mai ales vitamina E din compozitia porumbului care reduce riscul aparitiei bolilor de inima si usureaza trecerea oxigenului in sange. Unele cercetari dinj America estimeaza faptul ca persoanele care consuma cantitatea zilnica recomandata de acid folic (vitamina B9), isi reduc riscul de atac de cord cu 10%. Dietele bogate in acidul folic sunt, de asemenea, asociate cu un risc redus de cancer de colon. Mai multe studii au aratat ca porumbul previne constipatia, gratie continutului mare de fibre. O ceasca de porumb contine 19% din doza zilnica recomandata de acid folic.
Porumbul contine, totodata, un antioxidant important, adica vitamina E, care ne protejeaza impotriva artritei.
Introducerea porumbului in meniul zilnic micsoreaza riscul aparitiei bolilor de inima si a cancerului, iar hidrocarburile continute de porumb ofera organismului energie si nu permit depunerea grasimii.
Cantitatile mari de magneziu din porumb completeaza intr-un mod excelent lipsa acestui element datorata bolilor legate de imbatranirea organismului.
Generand un efect accentuat impotriva stresului, porumbul este bogat in vitaminele din grupa B, mai ales in vitamina B1 care are efect asupra functionarii sistemului nervos, a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii. 150 de grame de porumb acopera aproximativ 25 % din cantitatea zilnica necesara de vitamina B1 pentru un adult.
Beta-carotenul continut de porumb creste rezervele de hemoglobina, cea care este responsabila cu transportul de oxigen la celule si ajuta la prevenirea oboselii.
Aceeasi cana cu porumb ofera 24 la suta din necesarul zilnic de tiamina. Tiamina este o substanta necesara in reactiile enzimatice legate de productia de energie si e, de asemenea, foarte importanta pentru celulele creierului si functia cognitiva. Mai mult, tiamina e mai mult decat folositoare pentru sinteza unui neurotransmitator esential pentru memorie.
Acest lucru se datoreaza faptului ca tiamina este necesara pentru sintezarea acetilcolinei, un neurotransmitator esential pentru memorie. Lipsa acestuia s-a dovedit a fi un factor semnificativ care contribuie la aparitia senilitatii si bolii Alzheimer.
Porumbul contine, totodata, beta-criptoxantina, un carotenoid cu proprietati antioxidante care se mai gaseste si in portocale, piersici, papaya si ardei gras, insa concentratia cea mai mare e in porumb.
Porumbul este benefic pentru ingrijirea pielii, pentru stimularea sistemului nervos si a digestiei, mentinand nivelul de colesterol scazut.
In ceea ce priveste tonul, acesta reprezinta o sursa importanta de Omega-3 acizi grasi si DHA (acidul docosahexanoic). Acizii grasi Omega-3 s-au dovedit a fi benefici pentru sistemul cardiovascular, protejand, totodata, plamanii impotriva astmului, creierul impotriva bolii Alzheimer si impotriva declinului cognitiv si, nu in ultimul rand, articulatiile impotriva artritei.
Studiile arata ca acizii grasi Omega-3 au proprietati anti-cancer. Mai mult, tonul contine seleniu, o componenta a unei enzime detoxifiante puternice in corpurile noastre numita glutationa peroxidaza. Tonul este, de asemenea, o sursa importanta de vitamine B si de acid folic.
Pizza a devenit o mancare extrem de populara si cei care o consuma regulat stiu ca ea poate reprezenta o dieta extrem de sanatoasa atunci cand o gatim folosind ingrediente sanatoase. In prezent, este preferata optiunea efectuarii comenzilor pentru pizza la domiciliu, insa nici varianta gatirii ei acasa nu a disparut.
Pentru aceia dintre voi care prefera sa isi gateasca singuri o pizza, iata o reteta reusita de pizza cu ton si porumb.
Ingrediente si cantitati:
Aluatul:
500 g faina
25 g drojdie proaspata
3-4 linguri ulei de masline
1/2 lingurita de sare
1 lingurita de zahar
300 ml apa calda
Sosul:
1 ceapa medie, taiata marunt
2 linguri ulei de masline
500 g rosii la cutie
1 lingura cu pasta de tomate
1 lingura cu otet
2 lingurite cu zahar
Se presara:
ton maruntit sau bucati (2 conserve)
1 1/2 ceasca de porumb
Mozzarella
Mod de preparare:
1. Se prepara aluatul de pizza. Faina cernuta se amesteca cu sarea si se pune intr-un vas cu peretii inalti. Drojdia se dizolva cu putina apa in care s-a topit lingurita de zahar si se lasa sa creasca. Dupa 10 minute, se toarna drojdia crescuta in mijlocul fainii si se framanta bine, adaugandu-se treptat cate putin din apa calda si uleiul de masline. Se framanta pana cand aluatul capata o consistenta elastica si moale. Se acopera apoi vasul cu un prosop si se lasa la dospit circa o ora.
2. Pentru sos, se caleste ceapa in ulei, apoi se adauga rosiile. Dupa ce acestea au format o pasta, se adauga otetul, zaharul si sosul de tomate. Se lasa totul sa fiarba o ora si se amesteca sosul astfel format cu o jumatate de ceasca de apa daca este necesar.
3. Se presara deasupra blatului tonul, porumbul si mozzarella, apoi se adauga si sosul cald, luat de pe foc. Se lasa pizza la cuptor circa 20 de minute.