Îmi plac mult perișoarele și le-am gătit, în timp, după mai multe rețete, dar cea mai bună și mai de ajutor mi s-a părut aceea a lui Gabi Duceag, pentru care-i mulțumesc. De la rețeta ei am plecat pentru a face acest preparat și am ”operat” puține modificări, dată fiind calitatea incontestabilă a modelului.
De data aceasta, am făcut mai multe perișoare, pe care le-am preparat în două feluri diferite, dar deocmadată să ne ocupăm de cele în sos de smântână și cu mărar. Au ieșit foarte bune, gustoase, sățioase și sănătoase, nefiind vorba de prăjeli sau adaosuri artificiale.
Din această cantitate de carne tocată, la care am adăugat ingredientele de rigoare, am făcut 24 perișoare pe care le-am preparat cu sos de smântână și alte 24, pe care le-am preparat altfel, așa cum voi prezenta într-o altă rețetă. Ca garnitură, am avut cartofi natur.
Pentru perișoare, se amestecă bine carnea tocată mixtă cu: oul, orezul (spălat în câteva ape și scurs) mărarul tăiat fin, ceapa tăiată mărunt, sare și piper. Se formează perișoarele și se depun pe un platou uns cu ulei.
Se pune o oală cu 1,5-2 litri de apă și 1/2 linguriță de sare la fiert. Când apa este fierbinte, se oprește focul și cu o lingură umezită se dă drumul ușor perișoarelor în apă, după care se dă oala la foc mic, pentru 25-30 de minute.
După acest interval de timp, se strecoară perișoarele, iar apa, care are gustul unei supe de carne, se păstrează pentru sos.
Pentru sos, se feliază untul și se topește în tigaia, în care s-au turnat în prealabil 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui. Se adaugă făina și se amestecă repede, ca să nu se formeze cocoloașe și apoi imediat, muștarul. Se subțiază totul cu supa de carne strecurată, rezultată de la fierberea perișoarelor, se adaugă și usturoiul pisat și se lasă pe foc încă 5 minute, până ce mai scade puțin.
Între timp se pregătește mărarul (tocat fin). Se adaugă în sos smântâna, sarea și piperul. Se omogenizează sosul și apoi se adaugă perișoarele. Se mai lasă preparatul la foc mic încă 5-7 minute, amestecând ușor, din când în când, ca să nu se prindă de fundul vasului. La urmă se presară mărarul tocat fin și se ia cratița de pe foc.
Se servesc calde, cu garnitura dorită.
1
Pentru ca untul să nu se ardă, adăugați în tigaie 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui.
2
Luați oala de pe foc în momentul în care adăugați perișoarele, ca să nu se desfacă.
3
Fierbeți perișoarele la foc mic și dacă se prind de fundul vasului, le puteți desprinde ușor cu o spatulă. Ele se vor ridica la suprafață și vor fierbe, dar la foc mic.
4
Fierbeți semi-acoperit perișoarele, la foc mic.
5
Strecurați supa de carne, în care au fiert perișoarele, înainte de a subția sosul cu ea.