publicat la 29.08.2021
publicat la 29.08.2021
publicat la 29.08.2021
“Foaie verde portocale/Dau la facultăţi mintale/Ca să ies întreg din şcoală/Şi să văd Arma Mortală”. E clar, azi eşti într-o dispoziţie ciudată pentru rime. Sau într-o dispoziţie pentru rime ciudate. Dacă şeful zice: “Azi vreau prezentarea gata”, abţine-te de la “tu vrei să-l cunoşti pe tata?”.
Bucataras.ro
[email protected]
Ketchup de casa
Rosiile le spalam,le taiem in 4-6 si le adaugam intr-o oala incapatoare (puteti sa le dati prin masina de rosii); cum nu am avut masina de rosii am folosit blenderul pentru a le pasa. Curatam ardeii si ceapa, le tocam cu ajutorul unui robot si le aadaugam peste rosii. Adaugam usturoiul,...
Jeleu (peltea) de mere
Merele le spalam si le curatam de coaja si le dam prin razatoare, le calim cu zahar si scortisora sa avem pentru iarna. Cotoarele si cojile nu le aruncam pentru ca le folosim la jeleu, eu am adaugat si cateva mere. Punem intr-un vas adanc (eu am folosit ceaunul) apa cat sa acopere si punem...
Zacusca cu ghebe si ceapa coapta
Ceapa o curatam de coaja si o stropim cu ulei si sare, adaugam si usturoiul in tava tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptorul incalzit pana ce se inmoaie bine. Intre timp tocam legumele coapte inainte (eu le-am avut la congelator, le-am decongelat de cu seara) Intr-o cratita...
Dulceata de ardei iute
Spalam ardeii si ii curatam de seminte si nervuri (sa avem multa rabdare si manusi ), ii taiem bucati mai mari. La fel procedam si cu ardeii kapia. Cu ajutorul unui robot de bucatarie sau masina de tocat ii tocam. Intr-o cratita adaugam zaharul cu otetul si punem pe foc sa fiarba pana ce...
Muraturi asortate in saramura
Fructele si legumele le spalam bine si le curatam de cotoare, seminte. Pe fundul borcanului (spalat si scurs bine de apa), asezam flori de marar,1 bucata de hrean,1 catel de usutroi, felii de morcov, legumele, o felie de gutui, prune, usturoi,hrean,frunze de telina,florinde marar. Facem...
Pasta de ardei kapia
Ardeii ii curatam de cotoare si seminte, ii spalam si ii dam prin masina de tocata sau robot de bucatarie. Pasta obtinuta o punem intr-un ceaun in care am incalzit uleiul inainte. Adaugam sare si zaharul (dupa gust, zaharul este optional). Lasam sa fiarba pana ce se ingroasa si uleiul se...
Salata de ardei iuti
Ardeii de diferite culori pentru un contrast frumos, ii spalam si ii tocam rondele, feliute, dupa preferinte. Ceapa o curatam si o taiem fideluta sau rondele. La fel procedam si cu kapia si gogosari. Intr-un vas adaugam restul de ingrediente si punem pe foc sa fiarba 2-3 clocote (sa se...
Castraveti in otet
Castravetii ii spalam si le indepartam capetele. Intr-o oala punem apa cu otetul (eu am avut otet de vin) impreuna cu sare, zahar si boabele de mustar si piper (eu am avut mix de boabe de mustar). Punem la fiert pana ce da in clocot. In boarcanele sterilizate adaugam crengute de marar,...
Gogosari marinati, cu ceapa
Spalam gogosarii, ii curatam de nervuri, cotoare, seminte si le taiem in 4-6 bucati depinde de marimea lor. Intr-o oala incapatoare adaugam otetul, uleiul, sare, zahar si condimentele dupa gust. Amestecam ocazional pana ce se topeste zaharul si incepe sa fiarba. Adaugam pe rand gogosarii...
Gogosari in sos de mustar
Gogosari spalati ii curatam de cotoare,seminte si nervuri dupa care le taiem in 4 sau 6 depinde de marimea lor. Intr-o oala adaugam restul de ingredinte si puem pe foc amestecand ocazional pana ce se topeste zaharul si incepe sa fiarba. Adaugam pe rand gogosari in sos cat sa incape ca sa...
Bulion
Rosiile le spalam, le indepartam cotoarele, le taiem in sferturi. Le trecem prin masina de tocat carne (la care montam dispozitivul pentru rosii) Le trecem de 2 ori pentru a le stoarce foarte bine. Sucul obtinut il punem intr-o oala (ceaun) incapatoare, adaugam zaharul, sarea si lasam sa...
Salata de castraveti
Castravetii ii spalam si ii taiem felii (i-am dat prin razatoare ), ii amestecam cu 2 linguri de sare, ceapa taiata solzisori, acoperim si lasam la frigider 1 ora. Intre timp, intr-o cratita adaugam apa, zaharul, otetul,condimente si punem sa fiarba la foc mediu pana ce se dizolva zaharul....
Ketchup picant
Rosiile spalate le trecem prin masina de rosii. Ceapa, morcovul, telina, ardeii kapia, usturoiul le curatam, le spalam si le tocam marunt (cu ajutorul robotului). Sucul de rosii obtinut il punem la fiert intr-un ceaun, cand da in clocot, adaugam legumele tocate. Adaugam crenguta de...
Zacusca
Ardeii (fara kapia), vinetele le coacem, le curatam de coaja arsa, seminte si le tocam marunt. Dovleceii ii curatam de coaja si ii tocam sau dam prin razatoare (eu am preferat robotul de bucatarie). Ceapa, morcovii, le curatam si le spalam, le tocam (tot cu robotul am preferat eu)....
Zacusca de fasole verde cu dovlecei
Ardeii ii coacem, ii asezam intr-un vas, presaram sare peste ei, ii acoperim si lasam 10 min. Ii curatam sub un jet de apa rece. Inlaturam cotoarele, semintele si tocam marunt. Dovlecei ii curatam de coaja, ii tocam cubulete sau ii dam prin razatoarea mare. Fasolea verde o curatam de...
Spanac pentru iarna
Intr-o oala, punem apa cu sare, la fiert. Intre timp, alegem spanacul de frunzele vestejite, ii rupem coditele, il spalam bine. Il oporim in apa clocotita, pentru cca. 2 min. Il scoatem intr-o strecuratoare si lasam sa se raceasca si sa se scurga de zeama. Cand s-a racit, il tocam...
Cirese pentru iarna
Intr-un vas, punem apa cu zaharul la fiert pana ce zaharul se dizolva si se ingroasa ca un sirop, adaugam scortisoara, zeama de lamaie si amestecam bine. In borcane spalate si sterilizate, adaugam ciresele fara samburi, aspirina pisata, siropul fierbinte. Adaugam palinca deasupra si...
Salata cu ghebe
Ghebele le curatam si le spalam in multe ape,le fierbem in apa cu sare cca 20 min. Intre timp curatam si taiem ceapa pestisor (felii). Curatam gogosarii de seminte, ii spalam si ii taiem felii. Morcovul il curatam si il dam prin razatoare (eu am taiat si rondele). Intr-un ceaun punem...
Rosii uscate in ulei de masline
Rosiile se spala si se usuca bine dupa care se taie felii. Daca sunt mici le lasam intregi. Le asezam in tava tapetata cu hartie de copt. Le stropim cu ulei si le condimentam cu sare,patrunjel verde tocat,boabe de piper Dam tava la cuptorul incalzit pana se usuca. In borcane asezam...
Tocana de legume pentru iarna
Intr-o oala mare punem uleiul si cand s-a incalzit adaugam ceapa tocata marunt,lasam sa se caleasca,putin dupa care adaugam morcovii dati prin razatoare,lasam sa se caleasca impreuna dupa care adaugam gogosarii,kapia tocati marunt,amestecam si lasam sa fiarba la foc mic,amestecand din cand in...
Gogosari in sos
Gogosarii ii spalam,curatam de cotoare si seminte si ii taiem grosime de cca 1 deget, Intr-o cratita adaugam toate ingredientele fara gogosar. Punem pe foc mediu pana se topeste zaharul,cand sa topit zaharul dam la foc mic si adaugam gogosari,acoperim cratita si lasam sa fiarba cca 25 min....
Zacusca de vinete si dovlecei
Vinetele si ardeii se coc pe gratar sau in cuptor (ii punem intr-o oala cu capac si sare deasupra) Curatam legumele de coaja si ii punem intr-o strecuratoare dupa care le punem in robot si le pisam sau le tocam Dovleceii ii curatam de coaja si ii taiem cubulete, ii fierbem in apa cu...
Gogosari in sos tomat
Gogosarii se curata de cotor si seminte, se spala si se taie in sferturi Amestecam ingredientele si punem pe foc. Cand incepe sa fiarba adaugam gogosarii si lasam sa fiarba 3-5 minute (gogosarii sa fie acoperiti de sos). Ii scoatem cu o paleta si continuam pana terminam. Asezam gogosarii in...
Gogosari si conopida in otet
Se curata gogosarii de seminte si cotoare, se taie in 4, se spala bine si se lasa sa se scurga de apa Se pun la fiert intr-o oala apa, otetul, zaharul si sarea. Cand da in clocot adaugam gogosarii si ii lasam sa fiarba putin pana se inmoaie (cca 3 minute) Se scot si se repeta pana terminam...
Zarzavat
Se curata ardeii de cotoare si seminte, se spala si se trec prin masina de tocat Morcovii se curata, se taie in bucati si se trec prin masina Ceapa se curata, se spala si se taie sferturi, se trece prin masina de tocat Se pune uleiul lintr-o oala mare si cand se incalzeste se adauga...
Pasta de ardei kapia
Ardeii bine copti,fara urme de fermentare,spalati,curatati de seminte si cotoare ii trecem prin masina de tocat carne si apoi pasta obtinuta o cantarim. Pentru fiecare kg de pasta adaugam 220 g sare,amestecam bine si lasam compozitia sa stea de pe o zi pe alta. A 2-a zi mai...
Castraveti murati
se spala castravetii foarte bine, se curata usturoiul si se taie felii se aseaza marar la fundul borcanului,se adauga usturoi,castraveti,cand ajungem la mijloc mai adauga usturoi, deasupra la castraveti adaugam marar,usturoi si apa amestecata cu sare(la 1 l apa 1 lingura sare)dam...
Patrunjel verde
Se toaca marunt patrunjelul (eu nu am robot) si se pune in formele pentru gheata ale congelatorului. Se adauga putina apa deasupra ca sa il lege mai bine, se da la congelator de pe o zi pe alta, apoi se scot si se pun in pungi. Se da din nou la congelator pana la iarna cand il vom folosi.