Vinetele se toaca marunt sau se mixeaza bine cu blenderul. Se adauga sare dupa gust si se incepe frecarea cu o lingura de lemn, adaugand putin cate putin uleiul. Se toaca marunt o ceapa si o rosie mai mare si se amesteca cu vinetele. Pentru cine doreste, se poate amesteca cu...
BLATUL:
Galbenusurile se bat cu 12 linguri zahar, apoi se pun 15 linguri cu sifon, 10 linguri ulei, praful de copt si 25 linguri faina.
Albusurile se bat spuma cu 13 linguri cu zahar, apoi se amesteca cu prima compozitie. ( eu nu prea urmez pasii astia, ci bat albusurile...
Pestele se curata de solzi, se scot matele si urechile, apoi presaram sare pe exterior si interior si-l frigem pe gratar sau pe aragaz, la gril.
Pentru saramura :
se toaca marunt usturoiul, ardeiul iute si verdeata, si se pun intr-un vas pe foc,...
Frunzele de vita-de-vie se aduna la sfarsitul lunii mai, cat sunt inca fragede. Eu folosesc frunze de vie ruseasca, intrucat nu-s poroase, au textura fina si nervurile subtiri, ajutand astfel sa nu se rupa frunzele la rulare.
Fierbem 2 litri cu apa...
Se pune zarzavatul la fiert, in apa cu sare. Cand e gata, adaugam rosiile taiate cubulete si turnam borsul fierbinte si 3-4 linguri cu otet. Punem in oala cu grija si bucatile de peste si mai lasam sa clocoteasca de cateva ori, sa se patrunda carnea de peste. ...
Pestele se curata de solzi, se despica si i se scot matele si urechile. Se spala in cateva ape, apoi se scurge bine de apa. Se amesteca intr-o farfurie malaiul cu faina si condiment pentru peste.
Se presara condiment pe exteriorul si in interiorul...
Blatul:
Se sparg ouale intr-un bol mare si se mixeaza. Se adauga treptat faina si apa minerala ( intercalat, ca sa se poata mixa bine ) , drojdia, piperul, delikatul, mixand in continuare. Obtinem o compozitie de consistenta celei de chec, pandispan... Daca este...
Muschiuletul se taie cubulete si se lasa sa dea 2-3 clocote in apa cu sare. Se scoate si se scurge de apa.
Intr-o oala potrivita punem ceapa si morcovul tocate marunt la calit, in 4-5 linguri cu ulei si o ceasca de apa. Cand devin aurii adaugam o cana cu...
Pulpele se spala, se detaseaza ciocanelul de restul pulpei si se aseaza toate intr-o tava. Se stropesc bine cu sos de soia si se presara cu condiment pentru carne de pui. Fara a mai pune si ulei, se dau la cuptor pentru cca 50-60 minute, pana se rumenesc bine pe ambele parti,...
Mamaliguta:
Se pune apa la fiert, cu putina sare si un praf de malai. Cand clocoteste se toarna in ploaie malaiul ( ca la gris cu lapte), mestecand continuu cu o lingura de lemn ( daca n-ai facalet ). Adaugi si untul si mesteci in continuare, pana malaiul se...
Ouale se bat cu un praf de sare, apoi se adauga treptat uleiul, laptele si faina alternand pana se termina tot laptele si obtinem o compozitie nici prea subtire nici prea groasa. ( facem incercarea cu prima clatita ca sa ne dam seama daca mai putem adauga lapte sau apa minerala
Incingem tigaia...
Se taie rosiile si ceapa in bucati mici, branza se da pe razatoare, iar mararul si patrunjelul se toaca marunt. Se pune totul intr-un castron, maslinele se taie felii si se pun si ele in salata, se adauga ulei de masline si se amesteca totul bine.
...
Se framanta aluatul amestecand bine toate ingredientele. Coca obtinuta o lasam la frigider cca 30 minute.
Intr-un bol mare amestecam spanacul ( eu am folosit spanac congelat ), branza rasa, pesmetul, ouale , sare si piper dupa gust.
Din aluatul de la frigider...
Cele doua pachete de budinca se amesteca cu 600 ml. lapte rece si 7 linguri cu zahar, apoi se pun pe foc, amestecand continuu pana capata consistenta unei smantani groase. Se lasa sa se raceasca si se incorporeaza margarina.
Piscoturile se inmoaie...
Dovleceii se curata de coaja, se feliaza, apoi se lasa 20 minute intr-un vas, presarati cu sare.
Ciupercile se curata si se taie felii, apoi se sareaza.
Se coc pe ambele parti, pe grilul incins, fara ulei.
Se servesc ca atare sau ca garnitura la fripturi.
Loboda o spalam si o oparim in apa fiarta cu sare, apoi scoatem loboda din apa si o tocam marunt. Nu aruncam apa, o punem in ciorba, cand fierbem legumele.
Punem legumele la fiert, apoi adaugam rosiile sau sucul de rosii si loboda tocata. Lasam sa fiarba inca 10 minute si adaugam borsul...
Ceapa, morcovul si telina se taie fideluta si se calesc in putina apa cu ulei, pana capata o culoare aurie.
Completam cu o cana de apa, apoi adaugam cartofii taiati cubulete, ciupercile si la final dovleceii.
Cand sunt aproape fierti dovleceii, punem in...
Feliile de muschi se bat cu ciocanul de snitele si se presara cu sare si piper. Pe jumatate din felie se aseaza cascaval feliat si kaizer sau orice alt mezel afumat, degresat. Se ruleaza si se prind capatele cu scobitori.
Rulourile...
Carnea se tine 30 minute in apa rece, pentru a difuza gustul in zeama.
Matele se taie in lung, cu varful unui cutit, apoi se spala in 5-6 ape cu sare si bicarbonat, pana devin albe si nu mai miros urat.
Se pune carnea la fiert avand grija sa adunam spuma formata, apoi...
Cartofii se fierb in coaja sau feliati, apoi se taie cubulete mici. Se pun intr-un vas mai mare, apoi se adauga ceapa verde taiata bucati mici, maslinele fara samburi, castravetii feliati. Se potriveste totul de sare si piper, se adauga ulei si otet si se amesteca totul foarte bine.
Se...
Cum se prepara Cea mai buna reteta de placinta cu foi de casa, umplute cu branza sarata
Umplutura:
Intr-un castron batem 3-4 oua peste care adaugam branza rasa , zaharul vanilinat si un varf de cutit de bicarbonat.
Coca:...
Dupa ce impartim mielul in 4 , scotand pulpele cu tot cu coaste, facem cu cutitul buzunarase in carne si intre coste, pe care le umplem cu multe felii de usturoi. Ungem carnea cu ulei, o presaram cu sare, piper si mult cimbru, apoi o asezam in tava....
Sunca se feliaza si se frige in tigaie gril, fara ulei.
Ouale se bat impreuna cu sare, piper si marar verde tocat, apoi se adauga in tigaia in care se frige sunca, avand grija se acoperim feliile de sunca. Se coace omleta pe ambele parti, apoi se scoate pe o farfurie si servim cu muraturi sau...
Se fierbe carnea in apa cu putina sare, avand grija sa adunam spuma formata la fierbere.
Intr-o cratita se caleste ceapa tocata fideluta, in 3-4 linguri ulei de masline si o ceasca de apa.
Se adauga supa ramasa de la fierberea carnii, cartofii taiati felii...
Se pune la fiert carnea de pasare si se aduna spuma din cand in cand. Se adauga 2 morcovi, o ceapa, un pastarnac taiate in bucati mari si se fierb pana intra usor furculita in carne si morcov.
Se scot...
Pipotele si inimile se curata de sange si pielite , apoi se fierb in apa cu sare. Cand sunt fierte se scot, se stropesc cu sos de soia ( 50 ml. ) se adauga usturoi feliat , apoi se rumenesc pe gril de Teflon ( fara ulei). Cand sunt rumenite inimile, se...
Salata, ridichiile, castravetii, ceapa si mararul se spala , se toaca in bucati potrivite, se sareaza , se adauga ulei de masline si otet balsamic, apoi se amesteca toate ingredientele intr-un bol incapator. Se pune salata in castronele si se serveste ca atare sau impreuna cu alte...
1. Pastele se fierb 7-8 minute in apa cu sare ( 1 litru apa la 100 g. paste)
2. Ceapa si morcovul se calesc putin in ulei de masline, apoi se adauga carnea tocata, laptele, vinul, bulionul, 2 cuburi knorr de vita si se fierb 2-3 ore, la foc mic, pana scade sosul, mestecand din cand in...
Galbenusurile se freaca bine cu untul putin topit, apoi adaugam albusurile batute spuma cu un praf de sare. Turnam faina treptat batand continuu.
Cascavalul si mezelul se taie in bucatele mici si se pun in compozitie, amestecand de jos in sus.
Potrivim de sare si piper.
Impartim...
Cepa si usturoiul taiate fasii fine se calesc in 3-4 linguri de ulei si putina apa . Cand devin aurii, se adauga rosiile tocate marunt , delikatul sau sarea, foile de dafin si piperul si o cana cu apa fierbinte. Se lasa sa dea cateva clocote si se adauga chiftelele preparate ca...
Salata de vinete cu rosii
Vinetele se toaca marunt sau se mixeaza bine cu blenderul. Se adauga sare dupa gust si se incepe frecarea cu o lingura de lemn, adaugand putin cate putin uleiul. Se toaca marunt o ceapa si o rosie mai mare si se amesteca cu vinetele. Pentru cine doreste, se poate amesteca cu...
Prajitura "METROU"
BLATUL: Galbenusurile se bat cu 12 linguri zahar, apoi se pun 15 linguri cu sifon, 10 linguri ulei, praful de copt si 25 linguri faina. Albusurile se bat spuma cu 13 linguri cu zahar, apoi se amesteca cu prima compozitie. ( eu nu prea urmez pasii astia, ci bat albusurile...
Saramura de caras
Pestele se curata de solzi, se scot matele si urechile, apoi presaram sare pe exterior si interior si-l frigem pe gratar sau pe aragaz, la gril. Pentru saramura : se toaca marunt usturoiul, ardeiul iute si verdeata, si se pun intr-un vas pe foc,...
Vita-de-vie pregatita pentru iarna
Frunzele de vita-de-vie se aduna la sfarsitul lunii mai, cat sunt inca fragede. Eu folosesc frunze de vie ruseasca, intrucat nu-s poroase, au textura fina si nervurile subtiri, ajutand astfel sa nu se rupa frunzele la rulare. Fierbem 2 litri cu apa...
Bors de cega si caras
Se pune zarzavatul la fiert, in apa cu sare. Cand e gata, adaugam rosiile taiate cubulete si turnam borsul fierbinte si 3-4 linguri cu otet. Punem in oala cu grija si bucatile de peste si mai lasam sa clocoteasca de cateva ori, sa se patrunda carnea de peste. ...
Caras prajit, cu mujdei si mamaliguta
Pestele se curata de solzi, se despica si i se scot matele si urechile. Se spala in cateva ape, apoi se scurge bine de apa. Se amesteca intr-o farfurie malaiul cu faina si condiment pentru peste. Se presara condiment pe exteriorul si in interiorul...
Pizza pufoasa
Blatul: Se sparg ouale intr-un bol mare si se mixeaza. Se adauga treptat faina si apa minerala ( intercalat, ca sa se poata mixa bine ) , drojdia, piperul, delikatul, mixand in continuare. Obtinem o compozitie de consistenta celei de chec, pandispan... Daca este...
Mazare cu muschiulet de porc
Muschiuletul se taie cubulete si se lasa sa dea 2-3 clocote in apa cu sare. Se scoate si se scurge de apa. Intr-o oala potrivita punem ceapa si morcovul tocate marunt la calit, in 4-5 linguri cu ulei si o ceasca de apa. Cand devin aurii adaugam o cana cu...
Pulpe de pui cu legume asortate
Pulpele se spala, se detaseaza ciocanelul de restul pulpei si se aseaza toate intr-o tava. Se stropesc bine cu sos de soia si se presara cu condiment pentru carne de pui. Fara a mai pune si ulei, se dau la cuptor pentru cca 50-60 minute, pana se rumenesc bine pe ambele parti,...
Ochiuri in cuib de mamaliguta
Mamaliguta: Se pune apa la fiert, cu putina sare si un praf de malai. Cand clocoteste se toarna in ploaie malaiul ( ca la gris cu lapte), mestecand continuu cu o lingura de lemn ( daca n-ai facalet ). Adaugi si untul si mesteci in continuare, pana malaiul se...
Clatite gratinate
Ouale se bat cu un praf de sare, apoi se adauga treptat uleiul, laptele si faina alternand pana se termina tot laptele si obtinem o compozitie nici prea subtire nici prea groasa. ( facem incercarea cu prima clatita ca sa ne dam seama daca mai putem adauga lapte sau apa minerala Incingem tigaia...
Salata dobrogeana
Se taie rosiile si ceapa in bucati mici, branza se da pe razatoare, iar mararul si patrunjelul se toaca marunt. Se pune totul intr-un castron, maslinele se taie felii si se pun si ele in salata, se adauga ulei de masline si se amesteca totul bine. ...
Tarta cu spanac si telemea
Se framanta aluatul amestecand bine toate ingredientele. Coca obtinuta o lasam la frigider cca 30 minute. Intr-un bol mare amestecam spanacul ( eu am folosit spanac congelat ), branza rasa, pesmetul, ouale , sare si piper dupa gust. Din aluatul de la frigider...
Prajitura "cu ce ai..."
Cele doua pachete de budinca se amesteca cu 600 ml. lapte rece si 7 linguri cu zahar, apoi se pun pe foc, amestecand continuu pana capata consistenta unei smantani groase. Se lasa sa se raceasca si se incorporeaza margarina. Piscoturile se inmoaie...
Legume dungate
Dovleceii se curata de coaja, se feliaza, apoi se lasa 20 minute intr-un vas, presarati cu sare. Ciupercile se curata si se taie felii, apoi se sareaza. Se coc pe ambele parti, pe grilul incins, fara ulei. Se servesc ca atare sau ca garnitura la fripturi.
Ciorba de loboda cu ou intreg
Loboda o spalam si o oparim in apa fiarta cu sare, apoi scoatem loboda din apa si o tocam marunt. Nu aruncam apa, o punem in ciorba, cand fierbem legumele. Punem legumele la fiert, apoi adaugam rosiile sau sucul de rosii si loboda tocata. Lasam sa fiarba inca 10 minute si adaugam borsul...
Mancarica de dovlecei si ciuperci
Ceapa, morcovul si telina se taie fideluta si se calesc in putina apa cu ulei, pana capata o culoare aurie. Completam cu o cana de apa, apoi adaugam cartofii taiati cubulete, ciupercile si la final dovleceii. Cand sunt aproape fierti dovleceii, punem in...
Cordon Bleu
Feliile de muschi se bat cu ciocanul de snitele si se presara cu sare si piper. Pe jumatate din felie se aseaza cascaval feliat si kaizer sau orice alt mezel afumat, degresat. Se ruleaza si se prind capatele cu scobitori. Rulourile...
Ciorbita de ied
Carnea se tine 30 minute in apa rece, pentru a difuza gustul in zeama. Matele se taie in lung, cu varful unui cutit, apoi se spala in 5-6 ape cu sare si bicarbonat, pana devin albe si nu mai miros urat. Se pune carnea la fiert avand grija sa adunam spuma formata, apoi...
Salata cu dragoste
Cartofii se fierb in coaja sau feliati, apoi se taie cubulete mici. Se pun intr-un vas mai mare, apoi se adauga ceapa verde taiata bucati mici, maslinele fara samburi, castravetii feliati. Se potriveste totul de sare si piper, se adauga ulei si otet si se amesteca totul foarte bine. Se...
Cea mai buna reteta de placinta cu foi de casa, umplute cu branza sarata
Cum se prepara Cea mai buna reteta de placinta cu foi de casa, umplute cu branza sarata Umplutura: Intr-un castron batem 3-4 oua peste care adaugam branza rasa , zaharul vanilinat si un varf de cutit de bicarbonat. Coca:...
Miel impanat
Dupa ce impartim mielul in 4 , scotand pulpele cu tot cu coaste, facem cu cutitul buzunarase in carne si intre coste, pe care le umplem cu multe felii de usturoi. Ungem carnea cu ulei, o presaram cu sare, piper si mult cimbru, apoi o asezam in tava....
Omleta cu sunca si marar verde
Sunca se feliaza si se frige in tigaie gril, fara ulei. Ouale se bat impreuna cu sare, piper si marar verde tocat, apoi se adauga in tigaia in care se frige sunca, avand grija se acoperim feliile de sunca. Se coace omleta pe ambele parti, apoi se scoate pe o farfurie si servim cu muraturi sau...
Mancarica cu carne de pasare si cartofi
Se fierbe carnea in apa cu putina sare, avand grija sa adunam spuma formata la fierbere. Intr-o cratita se caleste ceapa tocata fideluta, in 3-4 linguri ulei de masline si o ceasca de apa. Se adauga supa ramasa de la fierberea carnii, cartofii taiati felii...
Supa de pasare cu galuste
Se pune la fiert carnea de pasare si se aduna spuma din cand in cand. Se adauga 2 morcovi, o ceapa, un pastarnac taiate in bucati mari si se fierb pana intra usor furculita in carne si morcov. Se scot...
Inimioare si pipotele cu cartofi natur si salata de vara
Pipotele si inimile se curata de sange si pielite , apoi se fierb in apa cu sare. Cand sunt fierte se scot, se stropesc cu sos de soia ( 50 ml. ) se adauga usturoi feliat , apoi se rumenesc pe gril de Teflon ( fara ulei). Cand sunt rumenite inimile, se...
Salata de vara
Salata, ridichiile, castravetii, ceapa si mararul se spala , se toaca in bucati potrivite, se sareaza , se adauga ulei de masline si otet balsamic, apoi se amesteca toate ingredientele intr-un bol incapator. Se pune salata in castronele si se serveste ca atare sau impreuna cu alte...
Paste cu ierburi aromate, in sos ragu si ciuperci
1. Pastele se fierb 7-8 minute in apa cu sare ( 1 litru apa la 100 g. paste) 2. Ceapa si morcovul se calesc putin in ulei de masline, apoi se adauga carnea tocata, laptele, vinul, bulionul, 2 cuburi knorr de vita si se fierb 2-3 ore, la foc mic, pana scade sosul, mestecand din cand in...
Chec aperitiv
Galbenusurile se freaca bine cu untul putin topit, apoi adaugam albusurile batute spuma cu un praf de sare. Turnam faina treptat batand continuu. Cascavalul si mezelul se taie in bucatele mici si se pun in compozitie, amestecand de jos in sus. Potrivim de sare si piper. Impartim...
Chiftelute cu sos
Cepa si usturoiul taiate fasii fine se calesc in 3-4 linguri de ulei si putina apa . Cand devin aurii, se adauga rosiile tocate marunt , delikatul sau sarea, foile de dafin si piperul si o cana cu apa fierbinte. Se lasa sa dea cateva clocote si se adauga chiftelele preparate ca...